La plataforma Eivissa es Rebel·la ha demanat, amb motiu de la celebració demà 24 d’octubre del Dia Internacional del Canvi Climàtic, un decreixement de l’activitat turística a Balears «amb criteris de justícia social i sostenibilitat ambiental».
En un comunicat de premsa, la plataforma formada per GEN-GOB, Amics de la Terra Eivissa, Extinction Rebellion, Rebel·lió Científica i Ibiza Conciencia ha reclamat també als governs locals i autonòmic «major ambició per reduir les emissions de CO2 i poder complir el protocol de Paris».
«Què podem esperar d’una altra cimera del clima? S’han celebrat 27 i tot i que la majoria dels països ha establert protocols i signat compromís, què ha canviat? La situació és molt greu i els efectes del canvi climàtic són visibles actualment i constants», han destacat des de la plataforma, al temps que han rebutjat que la situació es pugui resoldre «simplement instal·lant panels solars fotovoltaics, aerogeneradors, punts de càrrega per a cotxes elèctrics i millorant el servei de transport públic».
En aquest sentit, la presidenta d’Amics de la Terra Eivissa, Hazel Morgan, ha apuntat que tot i que les decisions preses en l’àmbit internacional suposen un avanç, «el sistema econòmic i social que ha portat a aquesta situació continua igual, amb una resistència i inèrcia que ens fa ajornar els canvis cap al futur».
«Els governs encara paguen subvencions a projectes de petrolieres o la construcció de noves infraestructures per transportar gas i hidrocarburs, accions totalment contradictòries als compromisos de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle», ha afirmat Morgan.
Per la seva part, la portaveu d’Extinction Rebellion, Karen Killeen, ha assenyalat que «es penalitzen i criminalitzen les manifestacions de ciutadans i moviments contra aquestes accions dels governs» però que al mateix temps «hi ha veus de sentit comú que defensen les activistes climàtiques». «El Papa Francesc ha afirmat que són necessàries i que exerceixen ‘una sana presión’, clamant contra ‘el punto de quiebra del planeta'», ha indicat Killeen com a exemple.
A més, ha apuntat que «mentre que la majoria dels ciutadans mostren la seua preocupació pels efectes del canvi climàtic», a nivell local no es sent «cap resposta» que tranquil·litzi «davant aquesta amenaça». «La població ha de veure necessaris i urgents aquests canvis i això requereix un temps que no tenim», ha afegit.
El president d’Ibiza Conciencia, Octavio Pertot, ha explicat que encara que les grans decisions es prenen a escala internacional, els governs locals han d’entendre el seu paper i actuar en coherència. «Un molt bon exemple són les assemblees ciutadanes pel clima, una manera participativa i activa de prendre part i que es podrien impulsar des dels nostres ajuntaments», ha destacat.
«El creixement no és saludable ni necessari. És totalment impossible en un planeta amb recursos finits. Aquest mantra de creixement sostenible és un mite i una apropiació indeguda. Necessitam un pla turístic amb mesures efectives que assegurin la reducció de la massificació dels nostres espais públics amb criteris de justícia social i sostenibilitat ambiental», ha opinat el coordinador de l’àrea marina del GEN-GOB, Xisco Sobrado.
A més, el portaveu de Rebel·lió Científica, Pablo Montoto, ha incidit en la necessitat de reduir la dependència dels combustibles contaminants i de canviar hàbits. «Necessitem una economia que posi la vida de tots nosaltres i els altres éssers vius en el centre, que la valori, i que reforci la cooperació, l’empatia i altres valors que res tenen a veure amb la competitivitat, els conflictes, les guerres, els guanys i les insolidaritats que comporta aquest consumisme i sistema actual», ha afegit.
Amb tot això, des de la plataforma han insistit què no es pot continuar «espoliant el planeta i els seus recursos». «No podem seguir actuant com a amos i senyors de tot el que ens envolta. Hem de buscar unes altres regles de joc que controlin la malaltia més perillosa que ens afecta: l’avarícia», han conclòs.