@Noudiari/ La platja de Santa Eulària des Riu és la primera de Balears i la desena de tota Espanya on ondeja la bandera que certifica que és un espai on poden gaudir sense entrebancs totes les persones que presenten algun tipus de discapacitat, de forma autònoma o bè amb l’ajuda dels voluntaris de Creu Roja amb formació específica per a auxiliar a minusvàlids.
La responsable de l’entitat certificadora AENOR, Soledad Seisdedos, ha entregat a l’alcalde Vicent Marí el diploma que acredita la consecució del certificat de Gestió i Accessibilitat Universal d’adaptació a la norma UNE 170001 i la bandera que ja està penjada al costat de la rampa d’accessibilitat universal d’aquest espai.
Seisdedos ha destacat el caràcter emprenedor i capdavanter del Consistori en ser dels primers de tot el país en fer feina per a fer plenament operatives i útils per a les persones amb discapacitat les seves instal·lacions de bany.
Un bany al mar, “una experiència a l’abast de tothom”
Marí, per la seva banda, ha remarcat el compromís del Consistori en continuar amb aquest tipus d’actuacions “de forma que, una cosa tan senzilla com prendre un bany, sigui una experiència a l’abast de tothom”. A l’acte també ha estat present la regidora de Litoral i Platges i de l’Agenda Local XXI, Antònia Picó, qui ha recordat que Santa Eulària va ser un dels primers municipis també a implantar les cadires amfíbies per a permetre el bany de persones amb problemes de mobilitat. També han estat presents les conselleres insulars de Participació Ciutadana i Turisme (Mercedes Prats i Carmen Ferrer), així com representants d’ONCE, APNEEF i de Creu Roja, que gestiona el servei.
Amb aquestes actuacions, que seguiran l’any 2014 amb noves adaptacions, el Consistori ha configurat una platja que compta amb banys i dutxa adaptada les quals inclouen un ‘timbre’ sense fils d’avís que permet demanar la presència del socorrista en cas que el banyista amb necessitats especials precisi d’ajuda.
Una zona d’ombra i una passarel·la adaptades
Igualment, s’ha proveït d’una zona d’ombra per al descans i l’assistència a les persones que més ho necessiten i passarel·les per a afavorir l’accés a les zones de gandules i para-sols. Pel que fa a l’equipament, a més del propi del servei de socorrisme per a qualsevol emergència, es compta amb l’esmentada cadira amfíbia però també amb crosses especials per al bany i, de cara a la temporada propera, s’instal·larà una línia de boies just al peu de la plataforma d’accés a l’aigua que serveixi d’indicador per a les persones amb deficiència visual.
L’avaluació que ha acabat concedint aquesta acreditació ha tingut en compte també actuacions poc cridaneres però necessàries per a persones amb alguna discapacitat com ara la diferenciació en els canvis de nivell en el paviment, la senyalització dels esglaons primer i últim per a indicar l’inici o el final d’un tram d’escales, el canvi d’un passamà de fusta (que pot provocar lesions amb estelles) a un de metàl·lic, garantir un mínim d’ample per a facilitar el pas o que els senyals siguin fàcilment llegibles a una distància mínima de cinc metres.
També, a l’entorn de la platja s’han habilitat places d’aparcament reservades per a persones amb discapacitat i s’ha delimitat un itinerari que inclou canvis de nivell a través de rampes, ben delimitat i amb paviment antilliscant. De cara a la pròxima temporada es continuaran fent noves actuacions i ja es té previst preparar panells informatius amb informació en relleu per a ajudar a les persones amb problemes de visió a ser plenament autònomes.