@Noudiari/ El nombre de caps de ramaderia bovina a Eivissa ha aturat la tendència descendents dels darrers anys i s’ha estabilitzat amb 2.90 animals sacrificats a l’escorxador durant l’any 2012. Una xifra que confirma aquesta ramaderia com la més nombrosa d’Eivissa, ja que al mateix any es van sacrificar 831 porcs a l’escorxador.
Aquestes dades les ha presentat avui el conseller d’Agricultura, Antoni Marí Marí, coincidint amb les Jornades Gastronòmiques d’aquest producte, per potenciar la marca Anyell d’Eivissa (Anyell d’E). Marí ha estat acompanyat pel president de l’ADS Ramat oví, Joan Marí Ferrer, i per Toni Tur, de la finca d’explotació agrària de Can Llussià.
Una llarga tradició ovina
A Eivissa existeixen un total de 946 explotacions amb activitat ramadera l’any 2011 de les quals 696 són d’oví. Es tracta d’una producció reduïda, en comparació amb Mallorca i Menorca. El nombre d’explotacions es va reduir en un 22% entre els anys 2004 i 2007.
Pel que fa a caps reproductors, les estadístiques entre 2001 i 2011 mostren una reducció de 19.000 a 7.300 caps, una disminució del 62%. En quant a l’evolució del sacrifici d’oví a l’escorxador de la Mancomunitat, també es pot apreciar la reducció d’aquest tipus de producció, si bé la tendència s’ha estabilitzat entorn els 2.000 exemplars sacrificats els darrers anys.
Malgrat la presència des de temps antics d’aquesta ramaderia a Eivissa, la cabanya ovina s’està reduint dràsticament per diversos motius, entre els que destaca l’envelliment de la població agrària, les dimensions reduïdes de les explotacions (que fan que tenguin una rendibilitat molt limitada), els requisits de tràmits per a la tinença de ramats (que té un efecte dissuasiu per a no professionals) i l’increment dels preus dels pinsos.
Marí ha recordat la importància de l’anyell a l’explotació agrària d’Eivissa, principalment degut al seu paper com a font de matèria orgànica per a la fertilització, manteniment de camps, reaprofitament de restes de conreus a costos baixos i producció de carn (i secundàriament de llet) per autoconsum i comercialització de petits excedents.
Posar en valor l’anyell d’Eivissa
Durant la presentació s’ha volgut posar en valor la carn d’anyell d’Eivissa, “amb un sabor molt característic i d’una altíssima qualitat” per garantir la supervivència d’aquesta ramaderia. Així, s’ha destacat que el Consell impulsa diverses activitats, com les jornades gastronòmiques que s’estan portant a terme, o el curs de sofrit pagès que es farà demà per als alumnes de l’Escola de Formació de Santa Eulària.
El conseller ha realitzat aquest balanç a l’explotació de Can Llussià a Santa Gertrudis, gestionada durant generacions per la família de Toni Tur, és un exemple d’explotació agrària tradicional familiar que permet viure exclusivament a partir de la producció de la terra.