@Noudiari/L’Arxiu Històric d’Eivissa (AHM) amplia el seu fons amb la donació realitzada pel gestor cultural Andreu Carles Seguí del diccionari d’Onofre Pau, editat a Barcelona al 1600, una donació anònima de documents de la la Guerra Civil i amb la compra de quatre mapes del segle XVIII.
Les donacions ha estat presentades aquest matí pel regidor de Cultura i patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, la directora de l’Arxiu Històric, Fanny Tur i el gestor cultural Andreu Carles Seguí.
Per al regidor de Cultura, Pep Tur, “es un honor que els ciutadans i particulars dipositin la seva confiança a l’Arxiu Històric d’Eivissa quan confiant-nos els seus mapes i documents. A la vegada, els ciutadans col·laboren en escriure la història del municipi d’Eivissa i per extensió de l’illa”.
Per altra banda el gestor cultural Andreu Carles Seguí, ha destacat la donació que ha fet del llibre d’Onofre Pou, interessant exemplar de la segona edició a Barcelona del 1600 es un diccionari interessant per conèixer la parla catalana del segle XVII. Es un diccionari que fa descripcions molt concretes i en aquest sentit es molt descriptiu de la època. La primera edició es de València el 1575. Es un llibre d’escola per ensenyar llatí a la Universitat que es pot considerar una una joia bibliogràfica.
La directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, Fanny Tur ha destacat la part de la donació anònima que ve a completar la col·lecció de documents de la Guerra Civil que ja disposa l’Arxiu Històric, amb la incorporació de pasquins i altres documents que corresponen a la campanya electoral de febrer del 1936. Entre els documents donats en destaquen una papereta electoral, diversos diaris que completen la col·lecció de la dècada dels anys 30 i les actes d’un resum del Congres Agrícola.
Pel que fa a les adquisicions fetes pel propi Arxiu Històric d’Eivissa, es tracta de quatre mapes de cartògrafs alemanys, anglesos i francesos del segle XVIII. Dos d’ells, tot i ser editats al segle XVIII, recullen la toponímia d’època romana. També hi ha un gravat acolorat a mà datat del segle XIX molt curiós per la perspectiva que ofereix de la ciutat d’Eivissa.