@Noudiari / Can Jeroni va acollir el dissabte a la nit l’acte solemne de lliurament de les Medalles al Mèrit, que enguany han reconegut la labor de l’Associació de Vesins de Rafal Trobat i dels grups folklòrics d’es Vedrà, Sant Jordi i Sant Josep. Aquests guardons, concedits per Ajuntament de Sant Josep, volen ser un homenatge a la valuosa tasca d’aquestes entitats difonent la cultura, el medi ambient i les tradicions pròpies d’Eivissa, així com la seua capacitat per a convertir-se en un element cohesionador de la societat.
L’acte va ser presidit per l’alcalde, Josep Marí Ribas, i va comptar amb la presència de tota la Corporació Municipal, del president del Consell, Vicent Torres, el diputat Enric Casanovas i regidors de diversos ajuntaments.
Tres sonadors de les colles premiades van obrir l’acte amb música. A continuació, el professor, escriptor i polític Bernat Joan va exposar els mèrits que justifiquen el lliurament de la medalla a l’Associació de Vesins de Rafal Trobat. Aquesta entitat es va crear el 2007, amb l’objectiu de recuperar i restaurar els elements tradicionals que es troben a les seves finques (parets, pous, aljubs, sénies, marges…) i, també portar a terme accions de prevenció d’incendis i protecció del medi ambient, amb l’objectiu d’assegurar la supervivència del camp tant des del punt de vista mediambiental com agrícola i rural.
El periodista Pep Ribas, ‘Hereva’ va llegir els mèrits del Grup Folklòric de sa Colla des Vedrà, que es constituí l’any 1981 per donar a Sant Agustí l’oportunitat de recuperar i gaudir dels seus balls i costums. Així, un grup de gent format per joves i grans, la gran majoria vesins i vesines del poble, es reuniren per fundar Sa Colla des Vedrà, una agrupació que ja suma més de 30 anys d’una història molt activa, aconseguint la implicació del teixit social del poble de Sant Agustí en la conservació i transmissió de la cultura popular.
La Medalla al Mèrit al Grup Folklòric de Sant Jordi va ser defensada per Pepita Torres, fundadora de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa. La colla de Sant Jordi ha fet des de la seva fundació -l’any 1982- una important tasca de recuperació i divulgació de la nostra cultura popular. Mitjançant diversos cursos (com elaboració espardenyes, capells i mantons, tambor, flaüta i castanyoles), xerrades i classes que organitza, aquesta agrupació vol donar a conèixer les nostres arrels i tradicions. A més a més, participa activament en diverses manifestacions i mostres folklòriques.
Finalment, l’empresari Bartomeu Ribas Ferrer va fer l’exposició dels motius que han fet mereixedor d’aquest reconeixement al Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia, del que fou un dels fundadors. Aquesta colla fou impulsada per diversos components de l’antic grup Aires de sa Talaia, fundat el 1962 i un dels més antics de l’illa, que va representar el folklore pitiús a festivals nacionals i internacionals. Continuant la petjada del seu antecessor, el Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia es caracteritza per la intensa feina realitzada des dels seus inicis en la promoció de la cultura i folklore pitiús
Un cop finalitzat l’acte a Can Jeroni, es va fer una ballada popular a la plaça de l’Església de Sant Josep.