@Noudiari/ Aquest divendres, dia 27 de maig, s’inaugura l’exposició de fotografia de Narcís Puget Riquer (1916-2016) amb motiu del centenari del seu naixement.
La inauguració es farà al Museu Puget a les 19:00 hores i está prevista l’assistència del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, la directora del Museu, Elena Ruiz, i les dos filles de l’artista, Guillermina i Asunción Puget Reig.
A l’exposició es presenten 53 fotografies realitzades per Puget Riquer (1916-1983) en les dècades dels seixanta i setanta del segle passat. Es tracta de mostrar una faceta inèdita davant el públic d’aquest artista gràcies al qual va poder constituir-se aquest museu. Es dóna la circumstància que el dia 27 de maig es compleix el centenari del seu naixement, motiu pel qual el museu ha volgut fer coincidir la data amb aquesta exposició.
Al costat de les fotografies es mostren també càmeres i objectes de treball que li van pertànyer, la qual cosa afegeix un interès didàctic a l’exposició.
Va ser Puget Riquer qui va fer donació a l’Estat del conjunt de 131 olis, aquarel·les i dibuixos, tant d’ell com del seu pare, Narcís Puget Viñas (1874-1960 ), llegat que va ser acceptat per Reial Decret el 22 de desembre de 1822. El 2007 es va obrir al públic el museu dedicat a tots dos, conegut com a Museu Puget. A l’obertura de Can Comasema (Dalt Vila), hi van concórrer el Ministeri de Cultura i l’Ajuntament d’Eivissa.
Narcís Puget
Narcís Puget neix a Eivissa el 1916. És fill de Narcís Puget Viñas. Alhora que estudia el batxillerat assisteix a l’acadèmia de dibuix i pintura del seu pare. Les seues primeres obres acusen clarament la influència paterna, no només en la temàtica sinó també en la tècnica.
El 1933 visita l’illa un grup de professors i alumnes de l’Escola de Ceràmica de Madrid, amb els quals trava amistat i relació, fins al punt de matricular-se a l’esmentada Escola aquell mateix any. Allà aprendrà la tècnica de l’aquarel·la, amb la qual realitzarà les seues obres més conegudes.
La Guerra Civil li impedeix tornar amb facilitat a Eivissa des de Madrid.
Un cop a l’illa, es dedica de ple a la pintura i a les seus exposicions, activitat que s’intensifica en la dècada dels quaranta. A partir dels anys cinquanta va abandonant la pintura també per problemes de visió. El 1959 es casa a Barcelona i es trasllada a viure a Santa Eulària. Després de dotze anys allà, es trasllada amb la seua família a la casa paterna del passeig de Vara de Rey. Va morir a Barcelona el 1983.
El Museu
El Museu Puget està instal·lat en un casal noble de Dalt Vila a l’antic carrer Major. El casal és conegut popularment pel nom de Can Comasema, ja que en el segle XIX era propietat de la família Palou de Comasema, d’origen mallorquí. Aquesta família estava emparentada alhora amb una altra d’origen català, els Llaudis, molt acabalada i pertanyent a l’estament militar, amb propietats rurals i urbanes a l’illa. La presència dels Llaudis a la casa data del s. XVIII.
Però potser la part més antiga del casal dati del segle XV, ja que l’aparició de l’escut d’una altra família, els Francolí, també d’origen català, en els capitells d’algunes pilastres del pati, assenyala com a probable una fàbrica posterior a la data de la conquesta catalanoaragonesa l’any 1235 .
Precisament aquest fet farà possible l’arribada a l’illa dels artífexs i artistes imbuïts dels corrents del gòtic d’influència catalana que alhora s’havien anat decantant i rebent l’estil des de la França meridional en data molt tardana i aconseguiren a la fi una estètica summament original i amb característiques pròpies.