El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis d’Eivissa aquest 9 de maig de 2024. Dels 89 participants de l’illa, la història de Lidia Hernández Marín, de l’IES Quartó de Portmany de Sant Antoni de Portmany, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història d’Eivissa en la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions.
La història guanyadora, premiada amb un smartwatch, ha estat presentada sota el pseudònim Flautista i estarà convidada a l’acte de lliurament de premis de les Illes Balears el proper 16 de maig al Centre Cultural La Misericòrdia de Palma on competirà amb la Millor Història de Menorca i la Millor Història de Mallorca pel premi a la Millor Història de les Illes Balears.
El jurat ha considerat que el relat, titulat “X”, mereixia la primera posició d’Eivissa d’entre els 89 inscrits “per un increïble relat perfectament escrit, el qual des del primer paràgraf et deixa palpar i endinsar-te en la història que proposa l’escriptora. Una immersió plena i una continuació excel·lent a la narrativa de la Laura Gost”.
A l’acte ha assistit Miquel Costa Tur, director Insular de Cultura i Patrimoni, del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa. En el seu discurs, ha volgut destacar que “la literatura és una manifestació artística a través de la qual, com en la resta de manifestacions artístiques, les persones ens expressem i ens donem a conèixer. Una de les competències que té el Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa és fomentar i difondre la creació artística.”
Pel que fa a la Segona Millor Història d’Eivissa, s’han endut el guardó Olga Aguilar Ortega, África Ricagno Gasol i Silvia Costa Lopez, sota el pseudònim OSA, de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí des Vedrà, perquè “les autores teixeixen una narració fluida, que aconsegueix transmetre al lector la sensació viscuda d’uns sentiments de gran intensitat, els quals desenvolupa la història i que quan acabes, et deixa volent més a causa del mestratge en la creació d’aquesta captivadora història”.
Per acabar, s’ha entregat el premi a la Professora més motivadora d’Eivissa, que ha estat per Sònia Alarcón de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí des Vedrà.
Dades de participació de AMIC-Ficcions 2023
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la setzena edició amb una participació de 4.973 alumnes registrats de 309 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.503), País Valencià (1.011), les Illes Balears (422) i Aragó (37).
De les més de 2.336 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (187 joves), 44 del País Valencià (71 nois i noies), 34 de les Illes Balears (54 alumnes) i 3 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 6 d’Illes Balears, 2 del País Valencià i 2 d’Aragó.
Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC IB, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació de les Illes Balears, representa a més de seixanta-quatre mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa 40.000 exemplars, mentre que en digital superen els 5.500.000 de navegadors únics mensuals.
L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.