Els alumnes de la classe E de primer d’ESO de l’IES Sa Colomina, d’Eivissa, són els guanyadors del concurs Un mar de ciència, que la Universitat de les Illes Balears ha organitzat a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica amb motiu del Dia Mundial dels Oceans per promoure els ideals de conservació i sostenibilitat dels oceans entre els alumnes de primària i secundària de les Illes Balears.
El jurat ha triat aquest grup com a guanyador en les dues modalitats d’aquest concurs, redacció i creació artística, amb els treballs següents:
- En la modalitat de redacció: «Basilio i els seus amics salven la posidònia», un conte infantil dirigit a tots els nivells d’educació primària en el qual s’expliquen els problemes que presenta la posidònia a les costes de les Illes Balears i la necessitat de conservar-la a causa dels nombrosos beneficis que té, tant per a la biodiversitat marina com per als humans.
- En la modalitat de creació artística: «Passat i present de la posidònia», que consta de dues maquetes fetes amb materials reciclats on es veuen, per un costat, els problemes que la posidònia presenta avui en dia i, per l’altre, com hauria de ser un ecosistema sense impacte humà i els grans beneficis que aporta.
El lliurament del premi ha tingut lloc el dijous, 8 de juny, a l’IES Sa Colomina en el marc d’un acte que ha tingut la intervenció del doctor Gabriel Jordà, investigador del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia i col·laborador del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la Universitat de les Illes Balears, el qual ha impartit una xerrada sobre sostenibilitat marina als alumnes del centre.
Dia Mundial dels Oceans
Amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que es commemora el 8 de juny, la Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb el Grup 9 d’universitats, ha organitzat el concurs «Un Mar de Ciència», adreçat als alumnes de quart, cinquè i sisè d’educació primària i de tots els cursos de secundària de les Illes Balears. El concurs ha tingut l’objectiu d’acostar els alumnes als ideals de conservació i sostenibilitat del Dia Mundial dels Oceans, i que puguin compartir la seva visió sobre la importància de conservar els oceans, a més de transmetre aquest missatge a la família, als professors i, en definitiva, a tota la societat.
Els treballs presentats pels alumnes dels 9 centres de les Illes Balears que han participat en el concurs estaven inspirats en els objectius que s’inclouen en la protecció i restauració dels ecosistemes marins, la seva biodiversitat, l’ús sostenible de la diversitat biològica marina o la reducció de la contaminació per petroli i residus de plàstic a les aigües, entre d’altres.
En total hi ha hagut 6 participacions en la modalitat de redacció i 10 participacions en la modalitat de creació artística. Els centres participants han estat:
- CEIP El Terreno (Palma, Mallorca)
- CEIP Inspector Doctor Comas Camps (Alaior, Menorca)
- CEIP Norai (Port d’Alcúdia, Mallorca)
- CEIP Ses Rotes Velles (Santa Ponça, Mallorca)
- Col·legi Sant Josep Obrer (Palma, Mallorca)
- IES Sa Colomina (Eivissa)
- Col·legi Pius XII (Palma, Mallorca)
- CC Sant Vicenç de Paül (Sóller, Mallorca)
- Col·legi Sant Agustí (Palma, Mallorca)
G9 Missions
El concurs «Un Mar de Ciència» s’emmarca en el projecte europeu de divulgació científica G9 Missions. Go for the missions!, en el qual participa la UIB a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, juntament amb la Universitat de Cantàbria, de Castella-la Manxa, d’Extremadura, d’Oviedo, del País Basc i les públiques de Navarra i Saragossa.
El projecte G9 Missions. Go for the missions! se centra en les cinc missions europees de recerca i innovació de la Unió Europea, amb l’objectiu de plantejar solucions als grans problemes socials a tot el món. Aquestes missions se centren en el càncer, en l’adaptació al canvi climàtic, que inclou la transformació social, aigua i oceans, ciutats intel·ligents i climàticament neutres, i salut del sòl i aliments. Totes contribuiran als objectius del Pacte Verd Europeu, del Pla europeu de lluita contra el càncer i als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Aquesta iniciativa rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació.