Demà es presenta oficialment la Comissió de l’Any Villangómez, integrada pels Consells d’Eivissa i de Formentera, els cinc ajuntaments eivissencs, Universitat de les Illes Balears, Govern Balear i l’Institut d’Estudis Eivissencs. Aquesta darrer entitat ha presentat avui les seves propostes per a retre l’homenatge que pertoca a un poeta de «dimensió universal».
El president de l’Institut, Marià Serra, ha demanat la implicació de totes les institucions per tal de poder fer una reedició de tota l’obra poètica de Villangómez. Serra destaca que entitats com Òmnium Cultural o l’Institut d’Estudis Catalans han mostrat el seu interès per reivindicar l’escriptor en el seu centenari per tal d’aconseguir extendre la reedició dels seus llibres per tot l’àmbit de parla catalana i «que no sigui localista».
L’Institut també proposa que es representin les obres de teatre de Villangómez pels centres educatius de l’illa o que es facin rutes literàries relacionades amb la seva figura, unes activitats per les que demana finançament de les institucions públiques. També ofereix tot el llegat de Villangómez, del que l’Institut n’és depositar, per a que s’usi per a exposicions, a més de que divulgarà gravacions d’entrevistes al poeta i part de l’arxiu que s’ha digitalitzat.
Per la seva part, el directiu de l’Institut d’Estudis Eivissencs Jordi Salewski ha anunciat que ja s’ha creat una pàgina de facebook sobre l’Any Villangómez i que, al igual que en el cas de Joan Marí Cardona l’any 2012, volen contar la seva història mitjançant una auca o l’edició d’un segell commemoratiu.
Unos aspectos del tema:
1) Está muy bien que se hagan miles de actividades, siempre que no cuesten más dinero al contribuyente, que ya está ordeñado y más que ordeñado.
2) La poesía y la obra de Mariá Villangóemz está muy sobrevalorada. Respeto las opiniones distintas, por dispares, acríticas y apasionadas que puedan parecer. Me parece un escritor muy pasable y nada más, como hay otros varios en Ibiza y en Formentera.
Por lo tanto, se ruega que moderen sus ímpetus, que poco tienen que ver con la literatura y sí más con el politiqueo.
3) El IEE como siempre quiere quedarse el mérito pero que paguen los demás. Es inútil reeditar con dinero ajeno las obras de MVillangómez (ya le publicó la obra completa Sa Nostra y hay ediciones para llenar varios camiones). No por mucho editar se leerá más. Sobre todo si es un poeta culturalista, aburrido y monótono.
4) Propongo que entre todos los socios del Institut paguen de su bolsillo cualquier iniciativa editorial y que representen ellos las obras de teatro. Tiempo libre parece que no les falta.
5) Dejen de pedir dinero que hace mucha falta urgente para otras cosas más útiles.
Enhorabona a l’Institut, teniu tot el meu recolçament en les vostres peticions. Ja toca posar en valor l’autor més important que ha donat aquestes illes.
I dic jo: no s’haurien de fer dins la comissió les propostes?
Gran verdad ha conseguido alguien de Ibiza leer un libro entero O medio? Lo he probado yo también y no puedo pasar de medio poema.
Gran verdad, Pep Menta, pareces incapaz de leer medio poema de Villangómez. Quizás en Vara de Rey tienen una edición con dibujitos. Si no, tendrías que reclamarla.