Totes les institucions implicades en la Comissió de l’Any Villangómez s’han mostrat d’acord a l’hora de consensuar un programa d’activitats a les Pitiüses a la seva primera reunió oficial. Així s’han acceptat les propostes de l’Institut d’Estudis Eivissencs presentades ahir i de les quals tothom coincideix a assenyalar com a indispensable la reedició de tota l’obra poètica de «l’escriptor més important de la història de les Pitiüses i un referent de la literatura catalana», tal com l’ha definit el president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra.
La intenció es presentar tot el corpus de Villangómez pel Dia del Llibre per tal que «el reconeixement arribi a tots els habitants de les nostres illes i a la resta de zones de parla catalana», destaca el tex institucional aprovat aquest migdia. A més, es volen programar uns actes que «serveixin per reivindicar la seva figura i, a través de la seva obra, també la nostra llengua».
A la reunió fundacional han acudit representants dels consells d’Eivissa i de Formentera, tots els ajuntaments eivissencs, de la família del poeta, el Govern balear, l’Institut d’Estudis Eivissencs i l’Obra Cultural Balear de Formentera. A més, formen part d’aquesta Comissió la Universitat de les Illes Balears i, segons ha anunciat la consellera eivissenca de Cultura, Pepita Costa, l’Institut d’Estudis Catalans també ha mostrat el seu acord en formar-ne part. La seva homòloga de Formentera, Sònia Cardona, ha destacat que es portarà a terme «un homenatge com cal, tots junts, sense fissures».
El programa d’actes s’anirà organitzant per a cada trimestre i es confia en tenir la primera part enllestida a començaments de febrer. Així es preveu oferir al llarg de l’any un cicle de representacions de les obres teatrals de Villangómez, recitals musicats, rutes d’excursions divulgatives per Sant Miquel i Formentera (dos dels llocs més emblemàtics a la seva poesia), exposicions, o la divulgació de material audiovisual en mans de l’Institut d’Estudis Eivissencs, com ara una entrevista feta per Isidor Marí o recitals del mateix poeta, entre d’altres.
A més dels actes centrats a les Pitiüses, les obres de teatre també es representaran a centres educatius de Mallorca i Menorca, i el Govern balear es mostra interessat a reeditar el llibre de prosa ‘L’Any en Estampes’. Entre les propostes que s’estudiaran, figura una petició expressa de l’Institut d’Estudis Eivissencs per tal de traduïr la seva poesia a l’anglès, ja que «és la llengua de comunicació universal i no pot faltar-ne quan ja ho està al castellà, portuguès i francès», recalca el president de l’entitat, Marià Serra.
Els homenatges a Villangómez comencen aquesta tarda amb un recital a Can Ventosa a les vuit i mitja i tornen diumenge amb un concert de Joan ‘Murenu’ a l’església de Sant Miquel.