@Noudiari/ Can Toni d’en Jaume Negre, la finca que el GEN-GOB Eivissa té en custòdia després de signar un acord amb els seus propietaris per 25 anys, seguirà oferint activitats d’educació ambiental el curs escolar 2017/18 gràcies al suport d’Obra Social La Caixa.
L’aportació d’aquesta fundació és de 8.000 euros, els quals cobriran el 60% del cost de les activitats. Aquesta quantitat serà repartida equitativament entre tots els municipis. La resta serà subvencionada pels ajuntaments que vulguin donar suport al programa educatiu de Can Toni d’en Jaume Negre. Han confirmat la seua participació: l’Ajuntament d’Eivissa, l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia, l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu i l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja.
El curs 2015/16 es va iniciar el programa educatiu a Can Toni d’en Jaume Negre, del qual hi van participar 516 alumnes d’Eivissa i Formentera. El curs següent es va multiplicar per quatre aquesta xifra, es va arribar a un total de 2.147 alumnes.
‘Un bany de bosc’ és el nom de l’activitat que el Servei d’Educació Ambiental del GEN-GOB ofereix per a infantil. Es tracta d’un programa educatiu sobre el bosc mediterrani, basat en un conjunt d’activitats lúdiques i de descoberta de l’entorn forestal, a partir d’uns recursos didàctics idonis per als més petits. El bosc de dia i el bosc de nit són els dos eixos al voltant dels quals s’estructuren les activitats. El tub de la vida sota terra, la descoberta de la garriga amb lupes i la integració al bosc són les activitats que sorprenen els alumnes i els introdueixen al bosc de dia. Per submergir-se en el misteri de la nit al bosc hi ha una escenografia amb elements tridimensionals, jocs de llums i sons nocturns, complementada amb un joc de dinamització dels sentits amb els ulls tapats, a l’aula nocturna. Un bany de bosc té per objectiu introduir els alumnes en el coneixement i el respecte pel nostre entorn forestal.
Les activitats que s’ofereixen als alumnes d’educació primària es basen en l’agricultura tradicional i l’agricultura ecològica, la gallina eivissenca i les races autòctones, les plantes aromàtiques i la tortuga mediterrània, Testudo hermanni.
A secundària, les activitats s’ofereixen en format gimcana. A través d’un mapa de la finca, una brúixola i set fitxes que han d’omplir. En aquest cas, l’alumnat coneixerà set punts de la finca, cadascun dels quals coincideix amb una temàtica diferent.