@Noudiari/ Fins al 15 de novembre d’enguany, l’Oficina de la Dona d’Eivissa ha atés 460 casos -398 dones i 62 fills- en el programa d’atenció i tractament a víctimes de violència de gènere, la qual cosa suposa un descens del 2,5% respecte a l’any passat. D’aquests casos, a més, 34 van requerir l’atenció del programa de llars d’acollida. Són dades que ha presentat aquest divendres la consellera insular de Benestar Social, Mercedes Prats, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones que té lloc el proper dilluns, 25 de novembre.
Així, per grups d’edat, la majoria de casos que s’han atès per violència de gènere han afectat dones d’entre 31 i 40 anys -un 39,45%-, seguides de les més joves, de 16 a 30 anys -27,64%-. Pel que fa als maltractaments, un 61,56 de les dones ateses havien patit maltractaments físics i psíquics, un 36,44% psíquics, i un 2,01% havien patit agressions sexuals.
“La violència s’expressa de moltes maneres. Pot ser física, psicològica, sexual, econòmica… Afecta la vida de parella, a la vida laboral. Totes les intervencions s’han de dur a terme tenint en compte aquesta realitat” ha comentat la consellera, qui s’ha felicitat pel descens de casos detectats, però ha alertat que “aquesta problemàtica no desapareix” i que la realitat els obliga a “no rebaixar esforços per part de l’administració per atendre les persones que ho pateixen i per poder ampliar les feines de prevenció”.
Prevenció a les aules
Pel que fa als programes del Centre de Prevenció de Conductes Addictives (CEPCA), 1.775 estudiants de secundària i batxillerat han participat en alguna de les activitats destinades a prevenir la violència de gènere o a fomentar actituds més igualitàries. La tècnica del CEPCA, Belén Alvite, ha explicat que es manté la percepció que els joves “són encara bastant vulnerables a l’hora de participar en actituds que moltes vegades creiem que estan superades, però res més lluny de la realitat”, i ha constatat que “actituds masclistes i, fins i tot, proclius a acceptar la violència de gènere com una cosa normal són detectades a les nostres aules, per la qual cosa la tasca preventiva a l’àmbit educatiu ha de continuar”, ha afegit.
A més, Prats ha informat de l’elaboració d’un material sonor per a fer servir a les sessions del CEPCA i la feina de l’Oficina de la Dona. Aquest material, que consisteix en uns testimonis reals de dones que han superat o estan superant processos de maltractament físic i/o psicològic, i que han explicat les seues històries per intentar ajudar o prevenir que altres dones puguin patir el mateix. Les dones formen part dels grups d’autoajuda de l’associació MAQAD d’Eivissa i la seua veu s’ha modificat per garantir el seu anonimat.