@Noudiari /Felipe de la Peña, José Ferrer Ribas, l’Associació Cultural Es Retorn i Margarita Riera Costa són els Premis al Mèrit Ciutadà Illa d’Eivissa de l’edició 2013. El Consell lliurarà aquestes distincions així com les Medalles d’Or d’Eivissa i els títols de Fill Adoptiu i Fill Predilecte en un acte que es celebrarà al Palau de Congressos d’Eivissa el pròxim divendres, dia 19 d’abril, i que comptarà amb l’actuació de la cantant eivissenca Ángela Cervantes, acompanyada per Joan ‘Barbé’.
El Premi al Mèrit Ciutadà guardona les iniciatives i aportacions més significatives de persones, físiques o jurídiques, que hagin contribuït a fomentar els valors tals com la llibertat, la solidaritat, la igualtat, el progrés, el civisme, la sostenibilitat, la innovació o la cooperació. També es valora que, amb la seva aportació, hagin contribuït positivament al progrés i la dignificació de la societat eivissenca. El premi, a més, suposa un reconeixement a la trajectòria exemplar dels premiats.
Aquest és un perfil dels premiats d’enguany:
Felipe de la Peña Rojo
De la Peña va néixer a Guadalajara l’any 1944 i tota la seua vida ha estat dedicada a la cuina. En 1969 va arribar a Eivissa per a treballar a l’hotel Siesta i, posteriorment, ho va fer a l’hotel Torre del Mar, en el qual ha treballat fins la seva jubilació en 2013.
El premi reconeix la seva tasca en la formació i promoció de la cuina, i en especial de l’eivissenca. A més, ha promocionat activament la cuina eivissenca en tots els esdeveniments en que ha participat fora de la nostra illa.
José Ferrer Ribas
Es reconeix el seu suport a l’esport a l’illa d’Eivissa i la seua contribució en la creació de les Escoles Municipals de Futbol Sala d’Eivissa. Enginyer i gerent de l’empresa Gasifred, Ferrer porta des de l’any 1972 dedicat a la seua empresa i l’any 1980 va fundar un club, el Gasifred Atlètic Futbol Sala, com un equip d’empresa per als seus treballadors. Aquest club ha anat progressant any rere any arribant a participar en la Divisió de Plata, segona categoria del futbol sala nacional i disputant una fase d’ascens a Divisió d’Honor.
Associació Cultural Es Retorn
El premi és un reconeixement a la seua feina en la protecció i promoció de la cultura popular d’Eivissa. L’associació es va crear l’any 2003 en torn a un grup de persones interessades en la cultura eivissenca. En l’actualitat, compta amb més de 40 socis i realitza activitats molt variades i relacionades amb les tradicions eivissenques, com l’elaboració de roba tradicional, espardenyes, cistellons o capells. A més, Es Retorn també elabora instruments musicals arrelats a la cultura popular eivissenca com el tambor, les castanyoles, les flaütes, les xeremies i els espasins.
En l’actualitat, l’associació participa activament en nombroses activitats que es realitzen a Eivissa, a les festes patronals dels diferents pobles, a les fires artesanes, a les mostres solidàries i a diversos instituts de l’illa, entre d’altres.
Margarita Riera Costa
Riera va néixer l’any 1944 a Eivissa. Funcionària de carrera, ha dedicat tota la seua vida a col·laborar en diverses organitzacions, en especial amb Càritas. Riera començà a col·laborar en aquesta organització l’any 1970 en les tasques administratives i donant classes a nens de minories ètniques sense escolaritzar. Va participar en diversos projectes com la residència Reina Sofía, les vivendes socials de Cas Serres i l’actual Centre Social Betania. A més, ha prestat suport en nombroses iniciatives com el Patronat de Salut Mental i Benestar Social d’Eivissa i Formentera, en la posada en marxa de la Junta Local de Protecció de Menors i en la granja per a drogoaddictes de Can Pep Xico.
En reconeixement a la seva feina, Margarita Riera ha rebut quatre Creus al Mèrit Naval i la Creu de l’Ordre del Mèrit Civil.