@Noudiari – ARA Balears/ La diputada i portaveu del grup parlamentari popular, Mabel Cabrer, ha confirmat avui que la introducció de l’article salat als programes informatius d’IB3 es farà, i que ja es troba inclosa dins «l’estatut marc de la ràdio televisió pública, que en aquests moments es troba en tramitació parlamentària».
La diputada ha dit que fer els informatius amb article salat «és una defensa de les modalitats lingüístiques pròpies i, a més, és una decisió tècnica, feta a proposta d’IB3». A la pregunta de si aquesta decisió tècnica s’havia pres després de consultar l’autoritat lingüística de Balears, que és la Universitat, Cabrer no ha pogut respondre: «He vist opinions de professors de la UIB, però no li puc dir, és una proposta d’IB3 i té el suport de la Conselleria d’Educació».
Recordem que la proposta que s’ha donat a conèixer estableix que els periodistes illencs que treballin als serveis informatius d’IB3 utilitzin l’article salat, com ja es fa als programes esportius o d’entreteniment. N’estan exclosos els periodistes de Pollença -on s’utlitiza l’article literari- i els periodistes que hagin nascut a la península o a àrees de parla catalana on s’utilitzi l’article literari. Una proposta d’ús del salat que no afectarà a les redaccions d’IB3 d’Eivissa i Formentera perquè, actualment, no hi treballa cap periodista pitiús.
L’oposició denuncia ingerències del Govern a IB3
La portaveu del grup parlamentari del PSIB, Francina Armengol, considera que el canvi de l’ús de l’article literari en català pel «salat» a IB3 demostra que «s’està executant una forma clara de dirigisme polític i partidista de la televisió púbica».
La portaveu socialista ha anunciat en roda de premsa que demà en el ple del Parlament el seu grup ha canviat una pregunta per demanar explicacions al vicepresident del Govern i conseller de Presidència, Antonio Gómez, sobre l’ús de la «llengua pròpia d’aquesta comunitat a IB3».
Armengol s’ha mostrat «radicalment en contra» que aquesta decisió s’hagi pres sense haver realitzat la consulta prèvia a la Universitat de les Illes Balears (UIB), qui té la competència, segons l’Estatut d’Autonomia, per dictaminar la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat. Si es tracta d’una decisió del Govern, «seria més preocupant», ha apuntat Armengol, ja que es tractaria d’una nova «ingerència del poder polític en una ràdio i televisió pública que hauria de ser plural i independent”.
Per Miquel Àngel Mas, diputat de MÉS, «el més greu és que els nostres fills no poden veure cap pel·lícula a IB3 en la nostra llengua».
A jo em sembla perfecte que emprin s’article salat. És un article molt bonic de la Costa Brava gironina i, per tant, català 100%
A jo em sembla perfecte que emprin s’article salat. És un article molt bonic de la Costa Brava gironina i, per tant, català 100%