@Noudiari/ La propera legislatura, d’acord amb el desenvolupament de la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les CCAA) s’ha de revisar i renegociar el sistema de finançament autonòmic. «Un finançament just per a les Illes Balears implicaria un augment de 600 milions euros anuals», segons el candidat de Més al Congrés dels Diputats, Joan Ribas.
Tenint en compte les necessitats de la comunitat educativa i de la importància estructural de l’educació per a un país, Més considera que «s’haurien de destinar 120 milions del nou finançament a Educació». El número 3 de MÉS al Congrés assegura que «amb aquest augment es podrien construir i dotar tots els centres educatius necessaris i contractar més docents».
Per exemplificar la magnitud d’aquest canvi, Ribas ha explicat que amb l’increment de 120 milions d’euros es podrien incorporar 1.500 docents (reduir radicalment les ràtios alumne/professor i dotar les noves escoles). Així com també es podria duplicar la dotació dels programes de beques menjador o oferir transport escolar gratuït per a tots l’alumnat de batxillerat i FP.
Fins i tot, «es podria disposar d’ordinadors i tauletes a tota l’educació obligatòria en dos anys i construir 20 nous centres les properes dues legislatures. D’aquesta manera es podria donar solució a la necessitat de un nou IES i CEIP a Vila que tanta falta fa». També es podria solucionar, segons Ribas, «la demanda del CEIP de Sant Agustí».
El número 3 a la llista del Congrés dels diputats també ha reclamat la necessitat de tenir una seu per l’escola oficial d’idiomes i invertir en un pla de formació del professorat en noves metodologies pedagògiques. Per a Ribas“ són moltes les infraestructures educatives i les necessitats que té Eivissa per un mal finançament en educació a la CAIB” així com “cal més dotació de docents per atenció a la integració dels alumnes nouvinguts a Eivissa, amb aquest millor finançament podríem avançar molt i acabar amb mancances històriques” ha conclòs Ribas.
La necessitat d’un millor finançament
El pressupost actual de la CAIB en matèria d’educació és de 817 milions. Una xifra «del tot insuficient per cobrir les necessitats educatives d’una comunitat que des dels anys 90 és la que més ha crescut en població». Més assenyala la necessitat d’invertir tant en la contractació de docents com en la construcció de nous centres i en l’adequació d’altres.
A la vegada «és fonamental invertir en qualitat educativa i en programes de xoc contra el fracàs escolar; com també cal promoure noves modalitats de formació professional que acompanyin el necessari canvi de model econòmic». Per fer-ho possible, Més defensa que s’ha de destinar el 20% del nou finançament -o com a mínim, 120 milions d’euros anuals- exclusivament a l’educació.
Aquests doblers «permetrien desplegar una educació pública i de qualitat per a tothom en igualtat de condicions amb la resta de CCAA. A més, aquests 120 milions d’increment han de ser acumulatius durant tota la legislatura, de manera que el 2019 el percentatge destinat a l’educació a la CAIB passaria del 3 al 6% del PIB».