@Noudiari/ El proper dissabte, 4 de març, el carrer Sant Jaume de Santa Eulària des Riu torna a acollir una nova edició de la Fira des Gerret, organitzada per les confraries de pescadors d’Eivissa (que també acull als pescadors de Santa Eulària) i Sant Antoni de Portmany, en col·laboració amb l’associació de restauradors de Santa Eulària, de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu i del Consell Insular d’Eivissa. Aquest esdeveniment arriba a la seva tercera edició amb l’objectiu de posar en valor un peix molt nostre però que ha quedat una mica en segon plànol, a pesar de ser un peix amb moltes propietats nutricionals i amb multitud de possibilitats culinàries.
Durant el transcurs de la fira, es duran a terme diferents activitats que donaran començament a les 10,30 hores amb l’arribada dels llaüts de pesca, plens de gerret, que després serà portat fins a la plaça d’Espanya amb un carro tradicional . I que finalitzaran a partir de les 22.00 hores, a la mateixa plaça amb l’actuació d’El Lichis, excantant i ànima de La Cabra Mecánica, però que porta a l’illa part del seu recorregut en solitari, més centrat en el rock’n ‘roll.
Degustacions, música i activitats infantils
A les 12,00 hores, la fira s’inaugurarà amb una ‘brulada de corns’ i amb ball pagès, per donar pas a les degustacions gastronòmiques preparades per més de vint restaurants, la majoria de Santa Eulària des Riu, per alguns de fora i per les pròpies confraries, on els assistents podran provar tot tipus de degustacions fetes amb gerret, que aniran des de les receptes més tradicionals fins les més innovadores: arròs amb gerret i pinya de col, gerret en escabetx, croqueta de gerret amb col saltejada o taco de gerret amb amanida àcida, mango i “Kimchee”. Tots aquells restaurants i particulars que vulguin, podran participar a un concurs de gerret en escabetx.
Els més grans, podran gaudir del mercat artesà, tallers de pesca i de l’exposició fotogràfica i projecció del vídeo sobre la pesca tradicional del gerret amb artet, al Teatre Espanya. A més a més, durant tot el dia hi haurà música en viu pels carrers, de la mà de diferents bandes, com els mítics “Aires Formenterencs”. Els més petits, podran gaudir d’activitats, com el concurs de dibuix del gerret i zones infantils durant tot el dia.
Menús fins el 19 de març
A partir del diumenge 5 i fins el 19 de març, cada dia, onze restaurants de Santa Eulària des Riu, oferiran un menú compost d’un entrant, un plat principal i un postre, en el que estarà present el gerret, a un preu de 15 euros, beguda a part. A aquestes jornades, que aquest any celebren la segona edició, hi participen els següents establiments: Can Cosmi; Rincón de Pepe; Kathmandú; El Naranjo; El Nido; Xtu; Chiang Mai; Sal Marina; Royalty; Peralta y Mar y Tierra.
Cal recordar, que les peixateries i mercats, durant aquests dies, estan oferint el gerret a un preu promocional de 7 euros/kg fins el proper 12 de març.
La regidora de Convivència Ciutadana i Promoció del Municipi, Carmen Ferrer, ha afegit que “es tracta d’una fira ja consolidada dins el calendari de fires gastronòmiques anuals, com la del Calamar que es celebra coincidint amb les festes patronals de Sant Carles de Peralta i que tracten de posar en valor productes de la terra i de la mar”.
A més, ha agraït la implicació i col·laboració de totes aquelles persones i entitats que hi participen, com les diferents confraries o l’associació de restauradors de Santa Eulària des Riu i convida a vindre a tothom a que vulgui gaudir d’una fira molt tradicional en la que a banda de provar degustacions de gerret del més variades, podran participar de les diferents activitats, exposicions i mercats pensats per a tota la família.