@Noudiari / Més de 50 persones han participat a la visita guiada a la granja ecològica Can Pere Mussona (Sant Carles de Peralta), inclosa en el programa de rutes i esdeveniments de les Jornades Gastronòmiques de primavera #EivissaSabor16, que se celebren del 15 d’abril al 29 de maig organitzades pel Consell d’Eivissa, la Fundació de Promoció Turística i Pimeef Restauració.
El director insular de Turisme, Vicent Torres Ferrer, ha destacat la importància del treball de recuperació de races autòctones com el porc negre i xai, que es porta a terme a la finca Ca’n Pere Mussona, el que està permetent posar en valor productes saludables i d’excepcional qualitat i sabor, inclosos en les jornades gastronòmiques en què participen 54 restaurants de l’illa.
Per la seva banda, el responsable de la finca, Ronnie Anderson, ha subratllat que «hem treballat molt intensament per recuperar la raça autòctona de porc negre, que té un important valor cultural i històric per a l’illa. A poc a poc ho estam aconseguint. És important recuperar el treball de la terra i oferir als consumidors productes naturals i sense pesticides. Tots els anys portam moltes escoles i el meu somni és conscienciar a tots, inclosos els nens, de la importància de l’agricultura ecològica».
Xavier Prats, president de la Federació Pitiüsa de Races Autòctones (FEPIRA) ha explicat als assistents el treball genètic que s’està duent a terme, amb l’assessorament d’experts, per aconseguir la recuperació de la raça autòctona de porc. En aquest sentit ha assenyalat que «treballam per augmentar la cabana i que sigui més productiva». També ha destacat que l’objectiu és aconseguir per al porc i el conill el reconeixement oficial com a races autòctones que ja tenen l’ovella, la gallina o la cabra.
La visita s’ha completat amb una degustació d’embotits de porc negre i xai autòcton, acompanyades de flaó i vi de la terra. Dins d’aquestes jornades, també està previst el primer Fòrum professional de Gastronomia de la Mediterrània que se celebrarà el 16 de maig, de 10 a 19 hores, a l’agroturisme Atzaró.
També està prevista una altra visita a la finca Can Toni d’en Jaume Negre, el 21 de maig, per conèixer la gestió de l’aigua i la recuperació de varietats vegetals i races autòctones que està duent a terme GEN-GOB Eivissa gràcies a un acord de custòdia del territori amb els seus propietaris.