@Noudiari/Podemos Eivissa ha anunciat que votarà a favor del nou impost sobre turisme sostenible, després de l’acord arribat ahir a la comissió d’Hisenda i Pressuposts que ha debatut les esmenes a l’impost.
«Finalment, s’han inclòs els dos aspectes que eren el principal cavall de batalla de Podemos durant aquestes negociacions: que el destí dels sous que es recaptin siguin prioritàriament per finançar polítiques mediambientals que mitiguin l’impacte que el turisme té sobre el territori; i que les inversions siguin territorialitzades en un percentatge del 60%», ha destacat la formació.
Podemos ha remarcat que el criteri del repartiment territorial respon a les peticions expresses que ha realitzat Podemos Eivissa, «que considera que l’ecotaxa hauria de prioritzar els territoris que pateixen amb més intensitat la pressió turística, com és el cas d’Eivissa». «A més, s’ha inclós el criteri de la participació per triar els projectes que seran finançats amb els beneficis d’aquest impost», ha afegit.
El diputat Salvador Aguilera ha dit que la territorialització ha estat una lluita de Podem amb el Govern Balear, que no la volia en cap moment: “Han estat setmanes de negociacions dures, amb moltes hores invertides, i finalment anirà repartida pel bé comú de totes les Illes. Amb aquesta ecotaxa hem recollit totes les sensibilitats dels diferents partits que formen part del govern i de Podem que li dona suport”, ha explicat.
Des de Podemos Eivissa també es valora especialment que s’inclou la participació ciutadana en el procés per triar els projectes que es financiaran amb l’ecotaxa. Així, els projectes triats amb mètodes de participació ciutadana tindran una puntuació en un 25% més que aquells que no hagin estat triats per la ciutadania. A més, almenys en un de cada tres anys en que les administracions presentin projectes, estaran obligades a que aquests projectes siguin triats per processos de participació ciutadana.
Infraestructures sociosanitàries
Pel que fa al refús de Podemos a que amb els sous de l’ecotaxa es financiïn infraestructures sociosanitàries, la formació «té clar» que l’impost de turisme sostenible «no ha de ser un pedaç que serveixi per perpetuar la discriminació que pateix Eivissa en inversions sociosanitàries».
«Podemos Eivissa té clar que cal reclamar per Eivissa les inversions pertinents per residències i atenció a la dependència, però que això no ha de comportar llevar sous de la protecció al medi ambient», ha destacat.
Per la seua banda, la diputada de Podemos Laura Camargo ha explicat que l’impost es sembla molt més al que es tenia al punt de partida i ha explicat que l’impost “serà participatiu i la territorialització en clau ecològica també s’ha prioritzat».
«Hem prioritzat que hi ha quatre Illes amb necessitats específiques i situacions derivades de l’impacte de turistes diferents. Aquesta fita és molt important; s’ha aconseguit un 60% de territorialització”, ha assenyalat com a punts importants de consens.