PP i Vox han sumat els seus vots al Parlament de les Illes Balears per rebutjar la proposta del Grup Socialista d’instar el Govern Balear a “implantar els estudis de Filologia Catalana a l’extensió universitària d’Eivissa i Formentera”, realitzant tots els tràmits necessaris “per aconseguir la implantació d’aquests estudis al més aviat possible, i que puguin posar-se en marxa abans que acabi la present legislatura”, denuncien en un comunicat.
La proposta s’ha debatut en la Comissió d’Educació i Universitats del Parlament de les Illes Balears celebrada ahir a la tarda, que ha estat presidida pel diputat eivissenc del PSIB-PSOE Àlex Pitaluga, qui justament havia registrat la proposició socialista.
Pitaluga ha lamentat el vot en contra de la dreta, a pesar que “un dels problemes més importants que ara mateix té l’ensenyament a les Illes Pitiüses és la falta de professionals de determinades especialitats de secundària”.
“El motiu principal és la falta d’habitatge a preus assequibles, el preu prohibitiu dels lloguers i l’alt cost de la vida”. Però hi ha una especialitat a l’ensenyament secundari “on la falta de professorat és especialment crítica i aquesta és la de llengua catalana”.
“Aquesta situació, en comptes de millorar, és ben segur que s’agreujarà molt més en el futur immediat”, ja que un percentatge important del professorat d’aquesta especialitat, que treballa ara mateix a les Pitiüses, està molt proper a complir l’edat de jubilació i deixarà en pocs anys de fer feina”.
Per altra banda, el Màster de Formació del Professorat que es desenvolupa a la seu d’Eivissa i Formentera «només forma una o dues persones cada any per exercir laboralment com a docents d’aquesta especialitat». “Un nombre de persones que en cap cas poden fer front ni a una mínima part de la demanda de professionals” i “això passa a l’illa d’Eivissa, el territori de la nostra comunitat autònoma on més ha davallat l’ús social de la nostra llengua”, recorda Pitaluga.
“És per tot això que crear-ne un grau de Filologia Catalana a l’extensió de la UIB d’Eivissa i Formentera es fa cada vegada més urgent, i es podria fer, si fos necessari, amb les condicions de semipresencialitat que actualment permeten fer estudis de Dret, Infermeria o Educació infantil i primària”, considera el diputat eivissenc, ja que “no suposaria una despesa molt gran i contribuiria a resoldre aquest problema de falta de professorat que cada any va fent-se més greu”.
“La molt bona sortida laboral que tindria aquest grau és la millor garantia per tenir una demanda suficient per part d’estudiants d’Eivissa i Formentera”, que “no necessitarien abandonar l’illa” i que, a més a més, permetria “la realització d’estudis i investigacions al voltant de la llengua catalana pròpia de les Pitiüses i de les seves variants lingüístiques, i podria afavorir també la realització d’accions per a la seva conservació i impuls”.
A pesar d’aquests arguments, «la dreta s’ha tornat a aliar al Parlament de les Illes Balears en contra de l’educació i de la llengua catalana», denuncien.