@Noudiari / El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat les activitats organitzades per les biblioteques de Formentera per aquest mes de novembre. Durant aquest mes es faran 4 presentacions de llibres de diferents temàtiques i 4 activitats dirigides a infants.
Presentacions de llibres
La primera presentació de llibres serà demà dimecres 6 de novembre, «Pedagogia per a indígenes», a càrrec de l’autor: Bernat Joan. L’acte estarà presentat per Maria Teresa Ferrer, l’Obra Cultural Balear de Formentera col·labora amb aquesta activitat.
La presentació tracta sobre aquest llibre de microcontes inspirats, com en els contes de Pere Calders, en algun fet real que Bernat Joan «tuneja» per convertir-lo en literatura. L’autor reivindica el plaer crític obtingut a través de la creació literària, i espera compartir-lo amb el públic lector.
El divendres 8 de novembre es farà una altra presentació del llibre, «De qui venim», a càrrec dels autors: Josep Mª Garcia-Borés (Dir. I coord.) i Hermínia Gil. L’acte, organitzat per la conselleria de Patrimoni, compta amb la col·laboració de la biblioteca i estarà presentat per Jaume Escandell.
El llibre és una recerca psicocultural que s’endinsa en la Formentera tradicional. Mitjançant la història oral, es dona veu a la gent gran de l’illa perquè reflecteixi la manera de viure, de relacionar-se, de ser, en aquella Formentera encara viva en els illencs.
El dilluns 18 de novembre hi haurà una nova presentació del llibre: Història d’Eivissa i Formentera: des de la prehistòria fins al turisme de masses. La presentació es farà a càrrec dels autors: Felip Cirer, Benjamí Costa, Antoni Ferrer Abárzuza i Joan Lluís Ferrer (coordinador).
Aquest llibre fa un viatge fascinant a través de la vida dels nostres avantpassats que s’inicia fa 4200 anys, amb l’assentament dels primers humans a les Illes Pitiüses, i arriba fins a l’actual procés de massificació turística. Per primera vegada, un volum recull de manera íntegra, de principi a fi, la història d’Eivissa i Formentera (…) Aquesta és la biografia col•lectiva del poble pitiús.
Per últim, el dimecres 27 de novembre es farà la presentació del llibre: «Les incapacitats. Proposta d’argument», es tracta de la presentació del 12è poemari d’en Bartomeu Ribas que farà el mateix autor. L’acte estarà presentat per Maria Teresa Ferrer i es farà una lectura de poemes a càrrec de l’autor i Joan Ferrer, així com una actuació musical a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música. Aquesta activitat l’organitza l’Obra Cultural Balear de Formentera amb la col·laboració de la Biblioteca Marià Villangómez.
Totes les presentacions dels llibres es fan a les 20h a la Biblioteca Marià Villangómez.
Contacontes i activitats infantils
Avui dimarts 5 de novembre torna el cicle de contacontes «Contes per parlar amb la lluna» dirigit a infants de 0 a 4 anys i que té lloc cada primer dimarts de mes, fins al mes de desembre, a les 17.30h a la biblioteca Marià Villangómez. Les famílies que desitgin participar han d’enviar un email a biblioteca@conselldeformentera.cat per inscriure’s.
El dimecres 13 de novembre a les 17:30h a la biblioteca Marià Villangómez es farà el Contacontes: «El senyor dels contes» dirigit a infants de 5 a 9 anys per part de Lluís Valenciano de la companyia Myotragus teatre.
El senyor dels contes és un llibreter balear amb família de Menorca, nascut a Mallorca i que actualment viu entre Eivissa i Formentera. D’aquesta manera el nostre personatge ens contarà les rondalles d’El gegant d’Es Vedrà de l’illa d’Eivissa, El mestre Gelabert de Menorca, En Pere festejador de Mallorca i la llegenda d’El tresor de Formentera. Un conjunt d’històries de la cultura popular de les nostres illes plenes de valor i tradició. A càrrec de: Lluís Valenciano Ho organitza: Biblioteca Marià Villangómez.
El dimecres 20 de novembre a les 17h al Punt de lectura de Sant Ferran es farà el taller creatiu: «Cal·ligrafia artística» dirigit a infants de 3 a 12 anys. Els menors de 7 anys han d’anar acompanyats. El taller a càrrec de Maria Vila, i organitzat per la biblioteca Marià Villangómez, pretén donar a conèixer i valorar la cal•ligrafia des dels seus aspectes de composició fins a les seves manifestacions en el món artístic i el del disseny. Consta d’una part teòrica i d’una altra pràctica de les diferents cal•ligrafies amb el propòsit de trobar el desenvolupament del propi estil.
Per últim, el dijous 28 de novembre a les 17.30h a la biblioteca Marià Villangómez es farà un contacontes en anglès: «Goldilocks» adreçat a infants de 3 a 8 anys. L’espectacle a càrrec de Mary Ramirez (Elàstic Nou Produccions) ha estat organitzat per la Biblioteca Marià Villangómez i és un contacontes interactiu on els infants gaudiran de la llengua anglesa.
La història tracta sobre la coneguda Millie Potter que serà l’encarregada de traslladar-nos al món fictici de la Rinxolets d’Or. Basat en el conegut conte popular, les aventures comencen quan la tafanera Rinxolets d’Or surt a passejar pel bosc i troba una preciosa casa, portada per la seva obsessiva curiositat l’envaeix i ho investiga tot… inesperadament, retornen els amos.
Però us podeu imaginar quins amos? Una família d’óssos! Els problemes sols acaben de sorgir per a la nostra entremaliada protagonista.