@Noudiari / El projecte de recuperació del blat xeixa i la valoració en pans de qualitat s’ha presentat aquest matí a una finca agrícola a Sant Rafel. Es tracta d’una iniciativa en la qual participen el Consell d’Eivissa, l’Associació de Forners i pastissers de la Pimeef i la Cooperativa de Santa Eulària juntament amb diversos productors de blat.
L’objectiu és recuperar el blat tradicionalment emprat per fer pa i incrementar el seu valor a través de pans artesans de qualitat.
Per a la campanya actual s’espera obtenir entre 10.000 i 12.000 kilograms de blat per panificar, obtinguts com a fruït de la producció d’unes 7-10 hectàrees.
El blat s’ha cultivat des de temps antics a Eivissa i s’ha cultivat i conservat diverses varietats que estan en risc de desaparició com el xeixa o el mollar roig, juntament amb ordis com el blanc i el negre.
Altres varietats molt preuades com la xeixa blanca o el mollar blanc no s’han pogut recuperar o estan en procés de recuperació.
El blat Xeixa és una de les varietats tradicionals de blat tou (triticum aestivum) antigament molt apreciat per a l’elaboració de pa a Eivissa i al seu entorn geogràfic pròxim.
Existeixen nombroses varietats anomenades de forma similar a València, Catalunya, Balears i fins i tot en zones de Castella, on s’anomena Jeja, i era un nom genèric similar al trigo candeal.
Genèticament s’ha pogut diferenciar el blat xeixa d’Eivissa d’altres ecotips que també s’anomenen xeixa, xexa o jeja.
En aquest moment la seua superfície de conreu és marginal a Eivissa per haver estat desplaçat per les varietats comercials més productives i d’alçada de canya inferior, actualment s’està revaloritzant com a blat antic i tradicional a Catalunya i la resta de Balears.
A Eivissa, arran de les actuacions de conservació de les varietats tradicionals hi ha dos forns que empren aquest blat com a font de diferenciació, com són Can Coves i Can Blay.