La programació de les Festes de Sant Jaume, a Formentera, està carregada d’activitats musicals, esdeveniments culturals i esports. Aquesta serà la primera Diada de Formentera en el marc postpandèmic, sense restriccions, i els pitiüsos podran tornar a gaudir al 100% d’aquestes importants jornades, que van començar el passat dilluns, 11 de juliol, i s’allargaran fins al 28 d’aquest mes, tal com va informar l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera. Es tracta d’una programació ambiciosa que té preparades moltes coses tant per a infants, com per a joves i adults.
El gran acte institucional de la Diada de Formentera se celebrarà el diumenge 24 de juliol al jardí de ses Eres. I és que a les 20.00 hores es farà el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa. L’endemà, a la diada pròpiament dita, el dia de Sant Jaume, es farà la Missa de Sant Jaume a l’església de Sant Francesc. Això sirà a les 20.00 hores, i aproximadament una hora després, les colles de Formentera, Es Pastorells i Es Xacoters faran una ballada popular a la plaça de la Constitució.
Propostes culturals
Al marge d’aquests dos grans dies, cal destacar que l’encarregat d’obrir el programa d’aquestes festes fou el pintor Enric Riera, que a les 20.00 hores del dilluns passat, dia 11 de juliol, va inaugurar Infinitum a la Sala d’Exposicions «Ajuntament Vell». Es tracta d’una mostra de 20 quadres que l’artista ha elaborat en els darrers dos anys i que es pot visitar fins al 30 de juliol, amb un horari d’11.00 a 14.00 i de 19.00 a 21.00 hores. Això sí, els diumenges i els dilluns al matí, la sala roman tancada.
El consolidat pintor formenterer presenta un conjunt de pintures sobre tela, paper i fusta, i també dos llibres d’artista fets conjuntament amb l’historiador d’art i poeta Michel Bohbot, tal com ha explicat el mateix Riera en una entrevista recent a Noudiari.
D’altra banda, i pel que fa a la programació cultural, el pròxim dijous 28 de juliol tendrà lloc la coproducció escènica de MoskitasMuertas i Victoria Kersul, que du per títol La decisió. Aquesta proposta es tracta d’una tragicomèdia sobre el desig de ser mare, i es podrà veure a les 20.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema), tal com detalla una nota de premsa del Consell de Formentera.
Pel que fa a la part musical d’aquestes festes, cal destacar la varietat d’estils musicals que es podran escoltar: pop, rock, indie, jazz i moltes propostes creatives.
Un any més, els dies centrals estaran marcats per les actuacions a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. El tradicional Jazz a la plaça tendrà com a convidat especial, el dissabte 23 de juliol a les 22.00 hores, al jove multiinstrumentista eivissenc Andrés Coll.
Per la seua banda, la banda catalana d’indie pop Mishima actuarà l’endemà, el diumenge 24 de juliol, a les 22.30 hores. El conjunt musical aprofitarà l’ocasió per a presentar el seu nou àlbum L’aigua clara. Just després d’ells arribarà el torn de Pupil·les, un dels grups més interessants de la nova escena musical valenciana i un referent feminista, tal com destaca el Consell de Formentera. Finalment, Axel Pi Sidonie Dj set serà el que posi el punt final de la nit. Es tracta d’una proposta en què el bateria de la banda catalana Sidonie punxa música de ball, tot plantejant un recorregut que parteix des dels anys seixanta fins als nostres dies, de manera que diferents generacions de formenterencs i turistes podran gaudir d’aquesta cita, ballant temes mítics.
Com no podia ser d’una altra manera, el plat principal d’aquestes festes de Sant Jaume serà la Nit de Sant Jaume, el 25 de juliol, que enguany cau en dilluns. Mucho, un grup de pop-rock indie conegut en l’àmbit nacional i que està liderat per Martí Perarnau. Sortiran a l’escenari a les 22.30 hores, segons la previsió.
Els Pets presenten disc
El mític grup de pop-rock en català, Els Pets, clausurarà la nit gran. Amb més de tres dècades de trajectòria, són considerats un dels grans referents de la música pop catalana, amb una evolució sonora que s’ha reinventat cap al pop d’autor costumista amb lletres d’alta qualitat literària. Venen a Formentera per presentar el seu últim disc: 1963.
Els infants i joves tampoc han estat oblidats en la programació, ja que inclou diferents esdeveniments dedicats especialment a ells. En primer lloc, aquest dijous 21 juliol, The Penguins oferiran un concert que començarà a les 19.30 hores a la plaça de la Constitució. El grup aprofita per presentar el seu últim disc Reggae Per Xics – Quadern de Bitàcola. Segons els mateixos artistes, les cançons d’aquest treball es tracta de «música per somiar, il·lusionar-se, riure, ballar, jugar, cantar, escoltar, compartir, imaginar, crear, ser feliç… i gaudir tots, grans i petits!».
En segon lloc, aquest divendres els joves amants de la música podran passar-s’ho molt bé a la Nit Jove a la plaça de la Constitució de Sant Francesc; una vetlada organitzada per l’àrea de Joventut que comptarà amb les actuacions de Babymilo, Tur, Lu, Flaco Fer i Dj Day. Una varietat musical que es podrà seguir en viu a partir de les 21.30 hores.
Activitats esportives
Per un altre costat, els aficionats a l’esport han tingut l’oportunitat de participar en el Torneig de tenis i pàdel Festes de Sant Jaume Memorial John Tunks. S’ha celebrat a les pistes municipals durant aquest passat cap de setmana, des del divendres fins ahir mateix, cosa que ha fet que la programació sigui encara més completa.
També cal destacar que, tal com explica el Consell Insular a la seua nota de premsa, durant les festes s’està reduint l’ús de plàstic d’un sol ús, ja que els gots que hi ha a les barres de totes les festes, que enguany compten amb un nou disseny, són reutilitzables. Igualment, el Consell ha col·locat dues fonts d’aigua purificada per tal que els assistents puguin disposar d’aigua de manera gratuïta i sense generar residus plàstics. Des de la institució insular han agraït a totes les associacions «la seua col·laboració per reduir els plàstics d’un sol ús».
Agressions sexistes
Pel que fa a les possibles agressions masclistes, cal informar que enguany també es comptarà amb la presència de la campanya «No i punt!», de manera que hi haurà un punt informatiu i de suport per a la prevenció i actuació contra les agressions sexistes, així com una taula de prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies.
Finalment, la consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha volgut agrair «tota la implicació de les altres àrees del Consell i de les associacions que hi participen i fan possible la celebració de la Diada de Formentera». També ha agraït el suport de Trasmapi, un dels principals col·laboradors d’aquestes festes.
En el disseny del cartell oficial, l’element principal és un llaüt, a tall d’homenatge «a les tradicions de Formentera i tenint en compte que l’any 2022 se celebra l’Any Internacional de la Pesca Artesanal«, segons ha explicat la consellera Labrador.
«Després de dos anys en què hem celebrat Sant Jaume amb moltes restriccions, enguany estam molt contents perquè presentam un cartell que tornarà a omplir de música i ball les festes patronals«, ha afegit la responsable insular de Cultura.