@Noudiari / El Consell d’Eivissa i el Grup d’Acció Local Leader segueixen amb les feines de recuperació, etiquetatge i promoció de les varietats tradicionals de l’horta eivissenca.
Un dels productes que s’ha beneficiat de la distinció en els mercats locals de l’etiquetatge ‘Sabors d’Eivissa. Varietat Tradicional’ és la pebrera blanca eivissenca, que precisament es recull durant aquests dies d’agost.
Es calcula que enguany a Eivissa hi haurà una collita de 3,3 tones de pebrera blanca gràcies a les plantacions d’agricultors professionals que s’han animat a plantar aquesta varietat local. La feina del Grup Leader en aquest procés -en col·laboració amb els viveristes de l’illa- ha estat la de sel·leccionar una llavor d’òptima qualitat.
La pebrera blanca eivissenca és una planta que no presenta problemes de comercialització perquè pot conrear-se fins entrada la tardor i té una gran resistència a la salinitat. És un producte perfecte per consumir fresc i cru, ideal per amanides. Els seus fruits són de color verd clar, d’una grandària de 15 centímetres i amb un gran contingut d’aigua. Té un gust suau i fresc i, quan es deixa madurar, adquireix un color vermell. Madurades són utilitzades per elaborar les coques de pebrera.
Aquesta varietat no ha desaparegut mai de les hortes familiars perquè és molt apreciada per la població rural, i ha estat sempre present en els mercats tradicionals.
Als darrers anys, s’està impulsant un conreu destinat a la comercialització per augmentar la seua visibilitat, diversificar els llocs on ets pot adquirir aquest producte i protegir les seues característiques.