@Noudiari/ El diputat de PSOE-Pacte Joan Boned presentarà dimarts en el ple del Parlament de les Illes Balears una moció del grup Socialista per demanar al Govern que «passi a l’acció» i que abans de tres mesos iniciï accions judicials contra les prospeccions petrolíferes. Boned considera que és el moment de «buscar solucions i intentar aturar aquestes prospeccions per totes les maneres que siguin possibles».
El diputat eivissenc presentarà una moció amb sis punts, que proposa que el Parlament reiteri el rebuig a les prospeccions autoritzades i a les noves sol·licituds en tràmit, «reclamant la derogació de les primeres i la denegació de la resta». A més, es demana “donar una passa més i instar el Govern a complir amb els acords del Parlament i iniciar accions judicials contra l’autorització de prospeccions petrolíferes en el termini de tres mesos».
Irregularitats que permeten iniciar les accions judicials
«El més greu és que el conseller, en la interpel·lació, ja va dir que no tenia intenció de complir aquesta proposta aprovada, com dic, per unanimitat del Parlament», ha remarcat Boned. Segons el diputat progressista, l’inici d’accions judicials de manera immediata, abans de conèixer el resultat de l’informe d’estudi ambiental de les prospeccions, «no és un obstacle» a la presa de més accions en el cas que el referit informe fos positiu. Així, el diputat considera que no té sentit el que han explicat el conseller balear de Medi Ambient, Biel Company, i el mateix Bauzá, que aposten per, de moment, esperar a la resolució de la tramitació ambiental abans de decidir si s’emprenen accions judicials.
Boned ha manifestat que la concessió a Cairn Energy té diferents irregularitats que permeten iniciar les accions judicials, com és la de superar les superfícies màximes autoritzades per llei per realitzar les prospeccions, la qual s’ha presentat en diferents fragments justament per esquivar aquesta limitació a 100.000 hectàrees. El diputat també s’ha referit al fet que, segons la normativa d’avaluació ambiental vigent en el 2010, si aquests projectes podien afectar espais protegits, el Govern de l’Estat havia d’aixecar consulta a les comunitats autònomes afectades: «Encara no sap ningú molt bé per què, el Govern va demanar opinió a la Comunitat Autònoma de València, però a Balears no va demanar res».
Reclamar a Madrid la paralitació de les prospeccions
La moció que es debatrà demà també inclou els punts de demanar «la creació d’una comissió amb representació de totes les forces polítiques del Parlament i del Govern de les Illes Balears, per anar a Madrid per reclamar del Govern d’Espanya la immediata paralització de tots els projectes de prospeccions» i «instar el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient del Govern d’Espanya a l’emissió d’una avaluació d’impacte ambiental urgent dels projectes de prospeccions autoritzats o en tràmit; tenint en compte les negatives conseqüències mediambientals que suposen i que estan recollides als estudis presentats per les empreses interessades».