@Noudiari/ La coalició PSOE-Pacte ha proposat el traspàs de la gestió de l’aigua a l’illa d’Eivissa, per tal de millorar la gestió d’aquest recurs i avançar cap a la creació d’un consorci o agència de l’aigua que faciliti la resolució dels problemes, l’acabament de les inversions. i uns preus més ajustats al servei que rep la ciutadania. Ho han explicat aquest matí Vicent Torres, Lurdes Costa, Josep Marí Ribas, Juanjo Cardona, José Antonio Fuentes i Pep Torres ‘Peret, en la roda de premsa que han ofert per exposar els problemes de cada municipi i reclamar una millor gestió de l’aigua al conjunt de l’illa.
El secretari general de la FSE-PSOE i portaveu a Santa Eulària, Vicent Torres, ha senyalat que l’illa pateix dèficits d’infraestructures com la nova depuradora i xarxa de clavegueram de Vila, la posada en marxa de la dessaladora de Santa Eulària, el desplegament de la xarxa d’aigua provinent de la interconnexió de les dessaladores i la correcta reutilització de les aigües regenerades per tal de recuperar els aqüífers. Vicent Torres ha posat de manifest l’incompliment de la directiva marc de l’aigua de la Unió Europea, que data del 2003, i que és d’obligat compliment per als estats membres.
El conseller insular Juanjo Cardona ha remarcat que “l’aigua d’Eivissa l’ha de gestionar Eivissa”, per motius d’“estalvi, eficiència i que poder redistribuir els canons dins l’illa”. “Aquesta és una proposta que no és nova, sinó que el PP també ho portava en programa electoral”.
Els problemes, municipi a municipi
La portaveu de PSOE-Pacte a l’Ajuntament d’Eivissa, Lurdes Costa, ha criticat la “paràlisi” del nou concurs del servei d’aigua municipal, i ha lamentat que la nova depuradora “estigui aturada”.
Vicent Torres ha explicat el cas del municipi de Santa Eulària des Riu on ha denunciat la maquinària infrautilitzada com és la nova dessaladora o les inversions milionàries amb el sistema de regadiu: «La dessaladora de Santa Eulària porta dos anys acabada i sense funcionar, mentre hi ha llocs de l’illa on se subministra aigua totalment salada».
El portaveu de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, ha assegurat que el problema en aquest municipi es més greu, perquè en aquest municipi «ni tenim ni aigua», referint-se la problemàtica de la zona de Sant Jordi, i ha criticat la «falta de rigor, falta de feina i de dedicació» de l’actual alcaldessa.
El regidor de PSOE-Pacte a Sant Antoni José Antonio Fuentes ha explicat problemes les pèrdues a la xarxa municipal de distribució, on la xarxa perdria el 25% de l’aigua, especialment a la zona de ses Païsses. A Sant Rafel, malgrat que l’alcaldessa va anunciar fa un any la posada en marxa de la xarxa de distribució, «l’aigua continua sense arribar, perquè encara falten obres per fer». Fuentes també ha criticat el “sobrecost de l’aigua i tarifes que no s’ajusten al que haurien de pagar els vesins” en algunes zones del municipi, depenent de l’empresa distribuïdora.
Finalment, Pep Torres ‘Peret, secretari general de l’Agrupació Socialista de Sant Joan, ha lamentat els problemes de salinitat de l’aigua que ha de regar el miler d’hectàrees de Santa Eulària i Sant Llorenç, malgrat que el conjunt de la infraestructura està construïda des de fa anys. «S’han gastat milions en aquest regadiu, i encara no es pot fer servir», ha lamentat ‘Peret’, referint-se a aquesta xarxa de reg, que està planificat des de l’any 1982. Respecte a les aigües regenerades, ‘Peret’ ha criticat els problemes de la planta de Portinatx i els abocaments que afecten la platja. Pel que fa la xarxa d’aigua potable, la distribució al nord de l’illa provinent de la interconnexió de dessaladores tampoc està finalitzada, malgrat que beneficiaria nuclis de població com Sant Miquel.