@Noudiari / El president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha presentat aquesta tarda les jornades gastronòmiques de primavera Ibiza Sabor 2018, l’esdeveniment gastronòmic de referència a l’illa d’Eivissa, que se celebra des del 6 d’abril fins al 27 de maig. Organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef, el certamen assoleix la seua setena edició amb un rècord de participació, ja que un total de 54 restaurants oferiran menús i tapes durant aquestes jornades. A més, s’espera amb expectació el III Fòrum Professional de Gastronomia del Mediterrani, una cita imprescindible per als xefs i productors de les Pitiüses i Balears, i que comptarà el 14 de maig amb la presència d’Àngel León, amb tres estrelles Michelin pel restaurant ‘Aponiente’ (Cadis).
A la presentació de les jornades han assistit xefs i productors, a més del director insultar de Turisme, Vicente Torres ‘Benet’; els regidors de Turisme d’Eivissa, Gloria Corral, i Sant Josep, Helena Benlloch, així com el president de Pimeef Restauració, Joan Riera. Amb l’emblemàtic escenari del Portal de Ses Taules, Patrimoni de la Humanitat, el president del Consell ha destacat que “2018 és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i per aquesta raó apostem per sabors que identifiquen les nostres tradicions, el nostre paisatge, els nostres costums i la nostra història, i també defensarem a través de la cuina valors tan importants de futur com la sostenibilitat de la mar”.
El director insular de Turisme ha explicat que en el marc d’aquestes jornades se celebrarà el Primer Taller de Cuina Tradicional al restaurant Ca na Ribes, el dilluns 16 d’abril de 17 a 20 hores. Tres de les cuineres més veteranes de l’illa mostraran com s’elaboren receptes amb història: Catalina Riera, del restaurant Ca n’Alfredo, ha triat el cuinat, un plat de Setmana Santa; Lina Prats, del restaurant Es Rebost de can Prats, compartirà amb els assistents el seu sofrit pagès amb manetes de porc, una recepta amb més de 100 anys d’antiguitat. Per la seva banda, María Marí i Eva Riera (de Ca na Ribes) han investigat els diferents tipus d’orelletes que s’elaboren a l’illa i explicaran com era la versió d’aquestes delicioses postres que preparava la seua besàvia. Un dolç que tradicionalment s’ofereix en totes les festes populars però que avui dia no és fàcil trobar en restaurants i menys amb un sabor d’antany.
Precisament en la línia de potenciar la cultura popular i la transmissió del coneixement a les següents generacions, es celebrarà un altre taller en el qual les protagonistes seran tres dones sàvies de Sant Mateu que durant la seva infància mai van anar a metge: en un recorregut pel bosc i entorn de la casa pagesa de Can Maymó, Catalina Boned, Antonia Torres i María Marí explicaran els secrets de les herbes del camp per cuidar la salut i enriquir cada plat. Aquest taller se celebra el dissabte 21 d’abril, en horari d’11.30 a 13.30 hores.
Un calendari de ‘gastroevents’
Els gastroevents que s’ofereixen en el marc d’aquestes jornades augmenten dels quatre de l’any passat als sis d’enguany. Entre ells s’inclou el III Taller Magistral de Formació en Sala que comptarà amb Elsa Gutiérrez, cap de sala d’Annua, restaurant amb dues estrelles Michelín a Cantàbria. Al costat d’ella, Francisco Patón, responsable de l’Hotel Urban de Madrid (cinc estrelles Gran Luxe) i de l’Hotel Vila Real (cinc estrelles). Tots dos són referències indiscutibles al món de la Sala a nivell nacional i impartiran un taller eminentment pràctic, que s’adaptarà a les peticions i demandes enviades prèviament pels assistents.
A més, com a novetat, aquest III Taller serà un espai de networking on cambrers que busquen treball podran resumir en dos minuts la seua experiència professional davant empresaris que estan intentant completar les seues plantilles per a aquesta temporada. Segons ha explicat el director insular de Turisme, Vicente Torres ‘Benet’, “d’aquesta forma, Eivissa Sabor fa un pas més i, a més d’oferir formació del més alt nivell, es planteja el repte de convertir-se en una xarxa professional que pugui ser útil tant per als cambrers com per als empresaris que acudeixen amb gran interès a aquest esdeveniment pioner a l’illa”. Aquest taller se celebrarà el dilluns 23 d’abril, de 17 a 20 hores, a l’Hotel Unic, i serà moderat per la periodista Julia Pérez Lozano.
Un altre dels esdeveniments destacats serà la II Fira de la Llagosta, la gamba i el peix d’Eivissa, que se celebrarà el dissabte 14 d’abril a Sant Antoni, d’11 a 18 hores, amb la col·laboració de les confraries de pescadors. Després de la ponència de ‘Peix Nostrum’ a Madrid Fusió 2018, amb el suport del Consell d’Eivissa, un altre objectiu d’aquestes jornades consisteix a difondre la importància del peix autòcton, com a garantia de sostenibilitat en el Mediterrani.
El president del Consell ha subratllat que “precisament a través d’un canal tan potent com és #IbizaSabor18 i la gastronomia, el Consell vol llançar una crida als qui visiten l’illa perquè col·laborin en la conservació i protecció de l’ecosistema marí”. En aquesta línia, l’III Fòrum de Gastronomia del Mediterrani, amb el Xef del Mar com a convidat i l’assistència de xefs nacionals, representants de Balears i mitjans de comunicació especialitzats en gastronomia, serà una nova oportunitat per conscienciar sobre la importància de la ‘Posidònia oceànica’ i l’extraordinària biodiversitat mediterrània.
Finalment, en un any en el qual Eivissa ha tingut una collita històrica d’oli d’oliva verge extra, se celebrarà el III Tast d’olis d’oliva Verge Extra d’Eivissa, organitzada per l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa. L’últim gastroevent de les jornades tindrà lloc el dissabte 19 de maig, de 12 a 14 hores, a l’Hotel Rural Vila Can Maries. Un any més, el tast d’olis de l’illa també estarà present a les taules de diferents restaurants que participen en les jornades i que estan compromesos en la promoció del producte local.
Tots els gastroevents són gratuïts fins a completar aforament, però és necessària la inscripció prèvia en el correu ibizasabor@gmail.com o a través del telèfon mòbil 626 90 47 28.
El president de Pimeef Restauració, Joan Riera, ha explicat que els restaurants oferiran menús a 25 euros, vi de la terra a part, i tapes a 6 euros amb copa de vi de cellers de l’illa inclòs, i ha destacat que un requisit per poder participar en aquesta edició ha estat “incloure en tots els menús un plat tradicional de la cuina eivissenca o una versió innovadora i també apostar per la promoció dels productes locals, que és el que ens converteix en una destinació diferent, amb sabors propis i singulars, que ens distingeixen enfront de l’oferta gastronòmica de qualsevol altre territori”. D’aquesta manera, els embotits autòctons, les carns, passant per l’horta, la mel, els licors d’herbes o els cellers, també són protagonistes en aquestes jornades.