@D.V./ El que havia de ser el ple ordinari en el que l’Ajuntament de Sant Antoni aprovava els seus Pressupostos Municipals s’ha convertit en una sessió crispada i convulsa. Així, s’ha donat llum verda als pressupostos per al 2014 després de rebutjar les al·legacions presentades pels dos grups municipals de l’oposició, però el protagonista de la jornada ha estat el conflicte de Can Coix.
Tot i que aquest dimecres l’alcaldessa va anunciar que l’Ajuntament recuperava la gestió del poliesportiu i que aquest obriria les portes en quinze dies, això no ha servit per calmar els ànims de molts ciutadans que han omplert la sala de plens per demostrar la seva disconformitat amb la manera com el govern municipal ha gestionat aquest conflicte. A les onze del matí quasi un centenar de persones s’han concentrat a l’edifici consistorial i una gran part d’ells no s’ha mogut de lloc fins que el ple no ha tractat el tema de Can Coix, passades les dotze i mitja del migdia.
Bronca des del primer minut
El ple ha començat amb mal peu. Res mes començar, el regidor del PI Juanjo Ferrer ha sol·licitat a l’alcaldessa modificar l’ordre del dia i avançar el punt que tractava sobre Can Coix en deferència a totes les persones que estaven de peu i que havien vingut a seguir el ple. No obstant, Gutiérrez s’ha mostrat inflexible i s’ha negat a tenir aquest detall.
Per accelerar el desenvolupament del ple, PSOE-Pacte ha defès amb brevetat les seves mocions sobre la Llei de Símbols i l’avantprojecte de modificació de la llei sobre l’avortament i, quan eren les 11,45 ha arribat el moment de debatre el conflicte de Can Coix. Aleshores ha sorgit un altre conflicte: el PI ha sol·licitat que un representant del treballadors prengués la paraula i Pepita Gutiérrez ha tornat a mostrar-se escrupulosament legalista i ha dit que això no era possible. “L’únic manera de permetre que algú del públic parli és fent un recés”, “Vostè té la potestat de deixar que parlin” ha recordat Juanjo Ferrer, “M’està demanant una cosa que no es pot fer” ha replicat l’alcaldessa.
Després d’un tortuós i marejador debat, finalment s’ha acordat que un portaveu dels treballadors, el seu advocat, intervingués però… Sorpresa! Resulta que l’advocat encara no havia arribat a Sant Antoni. És a dir… tant debat per res. S’ha prosseguit amb els punts de l’ordre del dia i s’ha tractat el conflicte de Can Coix al final, quan l’advocat ja havia arribat.
El debat de Can Coix en sí
Una vegada el gruix del conflicte ja s’ha resolt -l’Ajuntament recupera la gestió del poliesportiu després de pagar 190.000 euros, reincorporació del treballadors i reapertura de Can Coix en dos setmanes- el debat s’ha centrat en la gestió que ha realitzat el consistori d’aquest conflicte, com podia ser que la Comissió de Seguiment no hagués detectat la lamentable gestió de Serprosport, com és que es va confiar durant tant de temps en una empresa que no era de confiança, i com un equipament municipal de primera importància pot portar un mes i mig tancat i els seus treballadors sis mesos sense cobrar.
El regidor d’Esports, José González, ha insistit en l’argumentari que ha repetit l’Ajuntament durant toa aquesta crisi: “El rescat de la concessió era impossible per un tema legal i econòmic, perquè ens obligava a pagar 1,5 milions d’euros”, i ha recordat que “quan hi ha una situació concursal, és impossible resoldre res abans de sis mesos”. González ha recordat que ha parlat en moltes ocasions d’aquest tema amb el regidor del PI, Juanjo Ferrer, i l’ha acusat de deslleialtat: “Li hem demanat ajuda, li hem demanat propostes, i vostè mai ens ha dit res, només insistia en el rescat de la concessió quan això era impossible”.
Per la seva banda el regidor del PI, Juanjo Ferrer, s’ha mostrat molt enfadat amb les acusacions publicades a la pàgina web de l’Ajuntament en el que es critica amb molta duresa a l’oposició, i ha denunciat l’actitud “obstruccionista” de l’Ajuntament en aquest tema: “Li he demanat en repetides ocasions l’informe amb el que els tècnics de l’Ajuntament han estat treballant, i vostès me’l van donar ahir, dia 29 de gener!”. Ha recordat que “vostés van refusar una comissió d’investigació perquè deien que els documents eren públics, però en canvi en els han amagat fins el darrer moment”.
Ferrer també ha rebatut l’argumentari de González: “No em digui que el rescat de la concessió costava 1,5 milions d’euros perquè aquesta quantitat no està escrita enlloc”. També ha denunciat la deixadesa de l’Ajuntament en el seu deure de controlar la gestió del poliesportiu: “La Comissió de Seguiment només es va reunir una vegada, el 21 de març de 2013, i sembla que va ser una reunió molt breu perquè va començar a 17,30 i va acabar a les 17,15, o almenys això és el que posa a les actes” ha comentat Ferrer amb sarcasme, “i tota la documentació que havia d’aportar Serprosport estava en blanc, però vostès no van fer res per aturar aquesta situació, pensaven que el problema s’arreglaria sol”.
La rèplica l’havia de realitzar el regidor d’esports però, com acostuma a ser norma, ha estat l’alcaldessa Pepita Gutiérrez qui ha pres la paraula per contestar al regidor de l’oposició. Gutiérrez ha aprofitat per desfogar-se i ha atacat tant al portaveu del PI com del PSOE-Pacte, Pep Marí ‘Marge’, acusant-los d’ “alimentar la crispació de la ciutadania”, “fer una oposició bruta” i “no tenir ni el més mínim respecte”. En aquest moment, el portaveu socialista ha volgut intervenir “per alusions” però Gutiérrez l’ha tallat alçant la veu: “Li dic que no! No estan permeses ara les alusions!!!”.
Privatització del port i el pas de zebra del Lidl
El grup municipal de PSOE-Pacte ha presentat una moció contra la privatització dels serveis del port de Sant Antoni que ha estat refusada per la majoria popular. El portaveu progressista, Pep Marí ‘Marge’ ha denunciat la “privatització total” del port, i ha alertat que “aquí vindrà una empresa de fora i fara el que li dóni la gana”. ‘Marge’ també ha alertat de l’increment de preu dels amarres que comportaria una privatització del servei i del perill que un espai estratègic com el port passi a dependre d’unes altres mans.
A la seva rèplica el regidor de Ports, Vicent Costa ‘Maymó’ ha assegurat que el port no es privatitzarà sinó que “tindrà una gestió indirecta”. Ha recordat que fa cinquanta anys que el Club Nàutic ja fa feina i es gestiona d’aquesta forma, i que s’està arribant a un acord amb el Govern perquè no es pugui pujar el preu dels amarraments dels llaüts: “La zona de pesca no es tocarà, s’ha parlat amb les empreses de ‘golondrines’ i se les ha convidat ha participar en aquest procés”.’Maymó’ ha expressat també el desig que els serveis del port siguin gestionats per empreses de Sant Antoni.
Un altre moment surrealista s’ha viscut amb la moció presentada per PSOE-Pacte demanant la necessitat de pintar un pas de zebra al carrer d’entrada del Lidl per garantir la seguretat de les persones que accedeixen a peu al supermercat. Tot i que dilluns passat, en el Ple de Consell Insular d’Eivissa la consellera de Mobilitat Pepita Costa assegurés que l’Ajuntament estava habilitat per pintar aquest pas de peatons, ‘Maymó’ ha insistit que això no és possible: “Això és competència del Consell”.
La regidora socialista Laura Carrascosa ha preguntat com pot ser que es doni l’autorització per construir una gran superfície i que s’hagin descuidat aspectes com l’accés dels vianants. Davant la nova negativa de ‘Maymo’, Carrascosa s’ha enervat: “Però si quan convé canvien el PGOU, converteix una carretera en carrer, quan li convé als seus interessos mouen cel i terra i en aquest cas són incapaços de pintar unes ratlles al terra!!! Si no ho fan és perquè no lis dóna la gana, però si passa algun accident aquesta desgràcia caurà sobre la seva consciència!!”.
Anteriorment s’havia fet un recés per celebrar el Dia de la Pau. Però pau, el que se’n diu pau, honestament, no n’hi ha hagut gaire.
Opinión: Algó está pasando en Sant Antoni; por David Ventura