@Noudiari/El municipi de Sant Josep de sa Talaia acollirà els pròxims dies 27, 28 i 29 d’octubre la seva II Fira de la Sal que cobrarà vida per difondre el patrimoni i la cultura de la indústria salinera eivissenca entre turistes i residents. Unes jornades que comptaran amb diverses activitats i on s’escenificarà com es recollia manualment aquest producte. Enguany, després de l’èxit de la primera edició, s’ha decidit estendre la cita durant tres dies d’esdeveniments.
La II Fira de la Sal és una cita gratuïta i oberta al públic, organitzada pel consistori de Sant Josep de sa Talaia i que compta amb el suport del Govern Balear i del Consell d’Eivissa, que servirà per recordar una tradició que ha estat font principal de l’economia dels eivissencs fins a la dècada dels 50 i que representa la primera indústria de les Pitiüses.
L’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, ha volgut destacar la importància que ha cobrat aquesta edició per a turistes i residents a l’illa i ha afirmat que «es tracta d’un esdeveniment molt nostre que serveix per donar a conèixer la importància de la sal a l’illa, recuperant aquesta indústria tan important, i que es consolida en aquesta segona edició com una cita cultural imprescindible que estem segurs que en uns anys serà un reclam turístic, cultural, lúdic i històric de primer nivell».
Marí Ribas ha recalcat l’èxit de participació de la passada edició i ha avançat que «estem segurs que se superarà, ja que l’esforç i emoció que han posat en el seu desenvolupament multitud de voluntaris, d’experts i de persones vinculades amb el món de la sal s’ho mereix».
Per la seva banda, el director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha subratllat que «aquesta fira serveix per reunir, en un espai natural privilegiat, a eivissencs de totes les generacions, que aquest any podran gaudir de noves activitats» .
El director insular de Turisme va recalcar la importància que l’illa aculli aquest tipus de cites fora de la temporada «i més quan serveixen per posar en valor el nostre patrimoni cultural i la nostra història». Una cita que, ha concretat, «no és només per a turistes, sinó que està encaminada també al fet que els residents de l’illa s’acostin a els nostres costums i la nostra riquesa patrimonial».
Tres jornades
Aquesta II Edició de la Fira de la Sal s’estendrà així durant un dia més, desenvolupant-se en tres jornades, en les que tindran lloc diferents activitats com tallers, teatre, exposicions, degustacions de gastronomia eivissenca, projeccions audiovisuals, presentació d’un llibre dedicat a la història de la sal o un concert amb poesia de Lina Tur en honor a Ses Salines. Una programació en què els més petits tindran un protagonisme especial, ja que a ells aniran dirigits diferents tallers en què podran aprendre, entre altres tasques, a recollir la sal de forma manual.
Una de les activitats més destacades d’aquesta Fira a ‘L’Era de l’Antic Munt de Sal’, serà l’encesa d’un «fogueró» que tindrà lloc el dissabte 28 d’octubre a partir de les 10,00 hores. Es tracta d’una foguera amb la qual s’avisava als treballadors dels pobles que començava la recollida a través del seu fum. A continuació, un grup de saliners representarà l’extracció de la sal de forma manual al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa, un dels llocs més sorprenents de les Illes Balears i un veritable paradís protegit des de l’any 2001, segons ha recalcat la regidora de Turisme de l’Ajuntament, Helena Benlloch. La titular de Turisme del consistori ha recordat durant la presentació «que la salinera era la principal font d’ingressos de l’illa i crec que posar en valor aquesta tasca, de la mà dels nostres atractius culturals i patrimonials, és molt interessant i enriquidor».
Usos de la sal
Entre els espais escollits per a aquesta cita es troba el Centre d’Interpretació de ses Salines, l’antiga nau salinera reconvertida en galeria d’art contemporani, on es presentarà l’edició del manuscrit del Segle XVIII «Salines de les illes de Yviza i Formentera», dels autors Antoni Ferrer Abárzuza, Miquel Frontera Serra i Antoni Tur Torres. Un enclavament que serà l’espai que acollirà diferents projeccions destinades a explicar la història i tradició que gira entorn de la sal. Així mateix, es realitzaran visites teatralitzades a la Torre de sa Sal Rossa, que protegia l’antic embarcador de sal. Una altra de les visites que inclou aquest programa és el ‘Pou des Carbó’, un pou del segle XVIII que proveïa d’aigua als ferrocarrils que transportaven la sal des dels estanys fins a la zona de càrrega.
Durant la Fira els assistents també podran conèixer els usos de la sal, que s’utilitzava com a conservant d’ossos, olives i peix i degustar fins i tot uns «ossos amb col», plat tradicional a base d’ossos de porc en salaó. El grup folklòric de Sant Jordi de ses Salines representarà el tradicional ball pagès, i s’escenificarà l’anomenada «Salpassa», un ritual on el rector beneïa les cases deixant-los a la porta romaní, aigua i sal per a la seva protecció.
Una mostra que celebra una nova edició, després de l’èxit de la primera, amb l’ambició de recuperar la importància que ha tingut i té la sal a l’illa d’Eivissa «per donar a conèixer la història que envolta a aquesta indústria i que durant segles va ser una de les més importants de la Mediterrània», ha matisat el regidor de Patrimoni de Sant Josep, Francisco Ramón.
Per facilitar l’accés a aquests espais protegits per la seva importància històrica i cultural, es posarà a disposició dels assistents un servei gratuït d’autobusos. D’una banda, s’habilitarà una línia que sortirà des de Sant Jordi fins ses Salines, cada 30 minuts, de 9,00 hores fins a les 14,00 hores i aquesta mateixa línia funcionarà també en sentit invers en horari de 9,30 fins a les 14 , 30 hores. D’altra banda, hi haurà una línia que sortirà del Parc Natural de ses Salines i que portarà als visitants, en horari continu de 9,00 hores fins a les 14,00 hores, a Torre de sa Sal Rossa i al Centre d’Interpretació de ses Salines. A més, els dos aparcaments de les Salines seran gratuïts.
Per complementar aquestes activitats els restaurants de la zona «donaran vida també a un menú saliner que completarà un cap de setmana màgic», ha assegurat Behlloch.