L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat en la sessió ordinària corresponent al mes de setembre la despesa plurianual per import de 874.000 euros per les ajudes aprovades pel Govern Balear per les despeses de lloguer de les persones desallotjades per la situació de perill d’un dels blocs dels Don Pepe. D’aquesta manera s’estalviarà la necessitat de tramitar anualment aquests ajuts, tal com obligaria la normativa, que s’ha establert per un període de quatre anys (del 2022 fins el 2025) per tal de poder garantir els ajuts per cobrir les necessitats d’habitatge dels afectats davant qualsevol eventualitat que pugui patir la seva gestió. La proposta ha estat aprovada per assentiment amb el suport de tots els grups municipals.
El tinent d’alcalde d’Hisenda, Vicent Roselló, ha explicat que l’acord també faculta la junta de govern a establir les bases d’aquesta convocatòria, que es té la intenció d’aprovar a principis del mes d’octubre i que ha recordat que es el resultat del conveni signat amb el Govern el passat mes d’agost. «No es tracta de còrrer sinó de fer les coses bé, amb diligència i rigorositat», ha valorat el regidor.
L’acord estableix consignar una primera partida de 145.800 euros; 291.600 euros pel 2023, la mateixa quantitat l’exercici següent i els 145.800 euros restants per arribarr als 874.800 per l’any 2025.
Roselló ha defensat que «és millor poder assegurar els ajuts per un temps llarg» i ha considerat que «tota la Corporació estem d’acord en que hem de seguir fent feina amb objectiu de poder alleugerir una situació molt desafortunada que han patit les persones desallotjades dels Don Pepe, mentre arriba la solució final al seu cas» i ha agraït el suport de la resta de forces.
D’altra banda, el plenari ha donat un ampli suport a la moció de l’equip de govern que insta al Consell a que, per donar compliment a l’acord del Parlament balear de fa quatre anys, presenti en el termini d’un mes un esborrany de reglament que reguli els espais d’atenció infantil amb la participació dels governs municipals. La regidora d’Educació, Angels Marí, ha recordat que l’acord del parlament va rebre el suport unànim de tots els grups i que a dia d’avui el Consell d’Eivissa és l’únic que encara té pendent aquest reglament.
Per això, Marí ha defensat el segon punt de la moció, que insta a la institució insular a aprovar unes condicions mínimes que han de cumplir els centres educatius d’infantil en matèria de personal, seguretat, personal i funcionament «que assegurin una atenció digna».
El plenari ha aprovat la llista de 13 policies i un ciutadà que rebran una felicitació pública de la Corporació per la seva intervenció meritòria en distintes accions i els cinc agents (un per una acció policial i els quatre restants en reconeixement a acumular més de 15 anys de servei), que seran condecorats en el marc de la propera Diada de la Policia Local d’Eivissa.
Tots els grups excepte VOX, que s’hi ha oposat, i Proposta per Eivissa, que s’ha abstingut, han votat a favor de la moció de l’equip de govern que demana distintes accions per erradicar l’explotació sexual, en el marc de la diada internacional contra aquesta xacra, que es commemora el 23 de setembre. Entre altres, l’Ajuntament s’obliga a lluitar contra l’explotació sexual i a abolir la prostitució sancionant el foment o el consum de la prostitució en el marc de les seves competències.
També ha sortit endavant la moció presentada pel grup municipal popular que demana mesures per facilitar la crema controlada de restes vegetals a explotacions agràries i propietaris de finques, amb la introducció d’una esmena de l’equip de govern que demana que es tengui en compte la normativa de prevenció de risc d’incendis. La moció de Proposta per Eivissa que demanava la neteja municipal de torrents i la redacció d’un pla municipal, s’ha aprovat parcialment per sol·licitar a la conselleria de Medi Ambient i Territori l’execució dels treballs de neteja necessaris i l’elaboració d’un pla de manteniment anual.