@Noudiari / L’any 2012 l’Ajuntament va dur a terme diverses actuacions per a la captura en viu d’una manada de cans a la zona des Cubells que provocaven molèsties a veïns i visitants de la zona. En total es van capturar uns 40 cans que es van traslladar a Mallorca, on es van sotmetre a una revisió i tractament veterinari i s’introduïren en els circuits d’adopció .
L’any 2017, amb la col·laboració de Can Dog i de protectores d’animals es va realitzar una nova actuació en què es varen capturar uns 50 cans repartits entre la zona des Cubells i Cala d’Hort. Els animals de la zona des Cubells eren, en la seva majoria, cans eivissencs i es trobaven vinculats a una finca, els propietaris de la qual van mostrar bona predisposició per facilitar-ne la captura. Alguns d’aquests animals encara es troben a la finca de Can Dog pendents de ser adoptats.
Durant aquest any 2018, l’Ajuntament ha rebut avisos de la presència d’uns 12 cans per la zona des Cubells i d’un altre grup d’uns 10 a la zona de Cala d’Hort, on molts veïns que els hi deixen aliment. En una actuació coordinada amb els propietaris de la finca de Ca na Lluca, Can Dog ha aconseguit retirar 7 cans eivissencs i està preparant noves actuacions per intentar reduir la població d’animals assilvestrats al mínim.
Aquests animals han estat acollits per la Fundació Gossos, que s’encarregarà del seu control veterinari i la seva posada en adopció. Així mateix, les entitats i associacions protectores d’animals també informen l’Ajuntament de la presència dels animals i les zones, i estan cercant les vies per tal que trobin una família d’acollida aviat.
Respecte a la població de cans de la zona de Cala d’Hort, aquest animals estan vivint i reproduint-se als torrents propers, pel que la seva presència en aquella zona pot suposar un risc per a la seguretat vial. El consistori està treballant per intentar capturar aquests animals i que puguin ser conduïts a les instal·lacions de Can Dog o altres protectores d’animals. En aquest sentit es vol sol·licitar que no s’alimentin els animals i que en cas de detectar-los es posin en coneixement de la Policia Local.
D’altra banda, també es te en compte l’increment de colònies felines descontrolades a diverses zones del municipi, especialment en zones d’interfase urbana-forestal. Alertats per les associacions protectores d’animals i per alguns veïns i veïnes, s’ha decidit realitzar una identificació de les colònies felines del municipi i de les principals línies d’actuació per gestionar-les. Cal recordar que els gats són caçadors per instint i en zones rústiques o boscoses tendeixen a capturar tot tipus d’animals (ocells, rosegadors, insectes, rèptils), entre ells les sargantanes, espècie endèmica de les Pitiüses i protegida per la normativa europea, estatal i balear.
Així mateix, també s’està estudiant realitzar campanyes d’esterilització de felins i la modificació de les ordenances de tinença d’animals per tal que aquests animals domèstics hagin de portar un microxip.
Serps
Finalment, la presència de serps a l’illa d’Eivissa també ha suposat la seva arribada al municipi, amb diversos albiraments d’individus, generalment serps de ferradura. Per aquest motiu, l’ajuntament josepí també col·laborarà amb les campanyes que duguin a terme tant el Govern Balear com el Consell d’Eivissa sobre el control de les poblacions d’ofidis. Les serps s’alimenten d’aus, rosegadors i rèptils, i la seva presència té un impacte significatiu sobre les poblacions de sargantana eivissenca.
Per tal de poder actuar en tots aquests fronts, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha sol·licitat assessorament i ajuda al Servei de Protecció d’Espècies del Govern de les Illes Balears, per tal de disposar d’informació i propostes d’actuació en tots els fronts.
Des de l’Ajuntament també es vol agrair especialment la bona feina i els esforços que dediquen les associacions protectores d’animals, aportant propostes d’actuació i treballant coordinadament.