L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia posa en marxa les reunions informatives per presentar la segona edició dels pressupostos participatius, a través dels quals la ciutadania escollirà a quins projectes es destina part de la inversió municipal. Així, els vesins i vesines decidiran el destí d’un total de 450.000 euros, la mateixa xifra que l’any passat, en un procés que comença la propera setmana amb la presentació de les línies generals del programa en quatre reunions a les que s’ha convocat a les entitats i associacions i que també estan obertes a la ciutadania en general. Per assegurar el repartiment territorial, es manté també la divisió del municipi en tres grans zones i cada una rebrà 150.000 euros: són Sant Josep-es Cubells; Sant Agustí-Cala de Bou i Sant Jordi-Sant Francesc.
Les trobades informatives, liderades per l’alcalde, també serviran per rendir comptes sobre la primera edició dels participatius i explicar l’estat d’execució dels projectes votats l’any passat, i que l’Ajuntament s’ha compromès a executar al llarg d’aquest 2022. En aquest sentit, dels 20 projectes aprovats per un total de 448.000 euros, n’hi ha vuit que ja estan en una etapa avançada d’execució, uns altres sis estan iniciats i en queden sis més per iniciar. Finalment el projecte d’instal·lar de plaques amb codi d’emergències a les cases de la ruralia serà assumit pel Consell.
A la inversa que l’any passat, enguany les reunions informatives comencen a Sant Agustí, amb una primera sessió dimarts 26 d’abril a les 18 hores a Can Curt, i una segona trobada el mateix dia a la seu de l’Associació de Vesins de Cala de Bou i Port des Torrent a les 20 hores.
El dimecres, 27 d’abril, a les 20 hores, es farà la trobada amb els col·lectius de Sant Josep a la sala de plens de l’Ajuntament. La última presentació serà a la sala polivalent de les Oficines Municipals de Sant Jordi el dijous 28 d’abril també a les 20 hores.
A aquestes reunions ja es podran presentar propostes, en un procés de recollida d’idees que seguirà obert fins el proper 23 de maig. En aquest temps, hi haurà parades informatives als esdeveniments amb més afluència de persones i s’organitzaran diversos tallers per explicar com participar. Les propostes es poden presentar de manera presencial a les Oficines Municipals o bé de manera telemàtica, a través del portal participatius.santjosep.org.
Seguidament, s’iniciarà l’anàlisi tècnica de les propostes, seleccionar aquelles que cumpleixen els requisits i estudiar aquelles que es puguin agrupar per ser coincidents o complementàries, com ja ha passat aquest primer any. Cada ciutadà rebrà informació puntual del camí que segueix la seva proposta en tot aquest procés que culminarà amb la presentació de la llista definitiva a l’octubre, quan està previst iniciar la votació popular, que serà telemàtica i presencial. Com l’any passat, qualsevol persona pot proposar les seves idees, però només podran votar les persones empadronades al municipi de més de 16 anys.
L’alcalde, Ángel Luis Guerrero, s’ha confessat «sorprès perquè la ciutadania no ens ha demanat inversions amb un gran pressupost, sinó intervencions que en ocasions no tenen gaire cost, però els suposen un gran canvi al seu entorn quotidià. No ens falten projectes per millorar el municipi, però iniciatives com aquesta ens ajuden a detectar les demandes i necessitats que afecten el dia a dia dels nostres vesins i vesines», ha dit, per això ha animat als josepins a aportar les seves propostes i fer campanya perquè la seva sigui la escollida; «Potser n’hi ha que se surten de la idea amb que neixen aquests pressupostos participatius, però això no vol dir que no ho incorporem al pla de govern».
«Seguim molt engrescats en aquest projecte de participació ciutadana, després de l’èxit de l’any passat, en que es varen rebre gairebé 90 propostes, de les que 25 arribaren al procés de votació, on gairebé 400 ciutadans varen triar els 20 projectes que s’executaran, que ens sembla un bon resultat sent el primer any», ha explicat la regidora de Participació, Àngels Marí. De tota manera, Marí aspira a incrementar aquestes xifres, i per això «és fonamental que l’Ajuntament faci la seva part i complim el nostre compromís d’executar el que va triar la ciutadania, perquè creim en aquesta fórmula».
Quant a l’estat d’execució dels pressupostos participatius escollits al 2021, estan en un estat avançat d’execució l’ampliació de les platges lliures de fums del municipi; la redacció del pla municipal d’accessibilitat; el pla de millora dels parcs infantils. També està avançada l’ampliació de l’enjardinament de Can Curt, a Sant Agustí; la renovació de la cartelleria informativa de Cala de Bou i Port des Torrent i l’ampliació de serveis a l’àrea recreativa per aquesta zona.
Està iniciada la tramitació per la implantació de rentapeus a Cala Bassa i Port des Torrent; la dotació d’una pèrgola solar a les dependències municipals de Cala de Bou – Port des Torrent; la creació d’un nou parc infantil a Sant Jordi; l’embelliment de l’entorn del monument de Ca na Palleva en record a la lluita antiautopistes; la dotació d’umbracles i una font d’aigua al parc infantil de Sant Josep i la creació de parcs inclusius al municipi.