L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat al saló internacional de turisme Fitur 2023 la seva campanya Sant Josep, compromís amb el futur en la que es donen a conèixer les iniciatives de gestió sostenible de les platges del municipi, en el que s’ha fet una feina pionera per garantir la salut dels ecosistemes i la biodiversitat marina que ara es vol mostrar als visitants posant en valor tots els recursos que són necessaris per mantenir l’entorn idílic del litoral de Sant Josep.
Dels seus 84 quilòmetres de litoral, 70 estan protegits, entre ells el Parc Natural de ses Salines i la Reserva Natural des Vedrà, Es Vedranell i els illots de Ponent. El litoral de Sant Josep és una extensa àrea de la costa amb platges familiars, paisatges abruptes i tresors naturals entre els que destaquen les praderies de Posidonia oceanica, catalogades per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
«Conscient de la seva responsabilitat mediambiental, l’Ajuntament de Sant Josep ha posat en marxa un sistema pioner de control, seguiment i protecció de les praderies de posidònia, convertint-se en la primera institució municipal de l’illa a tenir una xarxa pròpia de monitorització sobre la salut de aquests boscos submarins», entre altres accions que ha explicat el regidor de Turisme, Eduardo Sánchez. Aquesta xarxa compta amb estacions de control a les zones de Sa Conillera, Cala d’Hort, Porroig, Cala Llentrisca, Xanga i Cala Vedella. I, entre altres aspectes, s’ocupa d’avaluar l’estat i l’evolució de les praderies, per determinar si es troben en creixement, regressió o equilibri i detectar-ne les amenaces.
A més, es promou amb altres administracions la implantació de camps de fondejos ecològics de baix impacte) per al fondeig d’embarcacions, a fi d’evitar l’ús de cadenes, àncores i altres elements de fondeig -i amb això el garreig d’aquests elements que arrasen àmplies extensions de vegetació marina- sobre la posidònia i altres espècies protegides, i es treballa en la implantació d’un sistema d’informació a les embarcacions perquè prenguin consciència de l’impacte que generen i amb recomanacions per fondejar sobre fons sorrencs, en el marc del decret balear de protecció de les praderies marines.
A més de fer analítiques regulars de qualitat de les aigües de bany, l’Ajuntament de Sant Josep ha elaborat protocols de neteja diferenciats segons la tipologia de platges. Per això, a les platges naturals es redueixen els mitjans mecànics de neteja manual i s’estableix un sistema de gestió de les fulles de Posidonia oceanica que contempla la retirada a principis de la temporada de bany i el retorn d’aquest material vegetal acumulat a les platges durant la temporada hivernal per protegir-les. L’acumulació de posidònia no només és una barrera natural que evita que l’onatge hivernal arrossegui la sorra de les platges, sinó que el sediment que s’acumula a les fulles és la principal aportació als sorrals pitiüsos.
Diverses de les platges més emblemàtiques de Sant Josep s’han adherit a la xarxa de Platges Sense Fum del Govern balear. Amb això, es pretén promoure hàbits de vida saludables fomentant, a més, unes platges lliures dels residus derivats del tabac de difícil neteja i alta perdurabilitat i contaminació del medi aquàtic. Així els accessos a les platges de Cala d’Hort, és Cavallet, Migjorn, és Bol Nou i Platges de Comte es troben senyalitzats com a espais sense fum i es recomana no fumar.
Durant el 2023, es destinaran 500.000 euros del pressupost municipal per a la instal·lació de bombes de recirculació als enclavaments de Cala Tarida i Cala Vedella, la funció dels quals és la de captar aigua mar endins per renovar la de l’interior d’aquestes badies, de manera que es redueix l’impacte de les altes temperatures que afavoreixen la proliferació indesitjada de microalgues, que tot i ser totalment innòcues augmenten la terbolesa del mar en aquestes cales.
L’Ajuntament de Sant Josep ha incorporat criteris de sostenibilitat a la contractació pública. Al contracte d’explotació d’instal·lacions temporals (hamaques i para-sols, elements nàutics, etc., s’incentiva que les empreses col·laborin amb ONG ambientals per al desenvolupament de projectes a les platges, gràcies a la qual cosa s’han obtingut 400.000 euros per a diferents accions en els darrers quatre anys. A més d’aquestes accions, en la nova adjudicació de lots temporals a les platges de Sant Josep s’ha fixat un descens del 25 per cent d’elements com gandules i para-sols, a més del 20% dels elements nàutics a motor, que no es poden operar dins les zones protegides del municipi. S’incentivarà la utilització de materials naturals com la fusta certificada o plàstic reciclat per als equipaments de les platges i es fomentarà l’energia renovable amb la instal·lació de plaques solars als punts de salvament i socorrisme. s’han eliminat els elements nàutics dotats de motor a les concessions temporals situades a l’interior d’espais protegits
Les accions promocionals de Sant Josep a Madrid acaben aquesta tarda, a les 19 hores, amb el concert que celebra el primer any de funcionament del portal Sant Josep és Música, on es pot seguir l’actualitat musical del municipi i trobar-hi tots els recursos disponibles pel sector, a més de la guia més detallada dels concerts i les bandes del municipi. La celebració serà al Club Malasaña, on es va presentar el portal fa un any, en aquesta ocasió amb l’actuació dels gallecs The Bo’Dereks amb Soulman Sal i els eivissencs Dr Trapero.
En aquest any, musica.santjosep.org ha arribat als 10.000 usuaris únics, sent l’agenda la part més consultada d’un web que inclou més de 160 fitxes de grups, on s’han publicat més d’un milenar de concerts i festivals, on es troben 40 locals que programen música en viu i 17 festivals, a més d’una dotzena de recintes públics que acullen actuacions de manera habitual. Els continguts del portal musical inclouen més de 60 reportatges d’actualitat i 250 vídeos de concerts que es troben també al seu propi canal de Youtube. Els fons del web inclouen també milers de fotografies que s’han pogut veure també a les més de 5.000 publicacions en xarxes socials de Sant Josep és Música, amb una mitjana de 14 publicacions diàries per donar a conèixer tot el que es mou al món de la música a Sant Josep.
L’epíleg a aquesta festa d’aniversari arriba el dia següent, a migdia, quan l’estand d’Eivissa a Fitur serà l’escenari de l’actuació dels tres integrants de Dr Trapero, Alfonso H. Morillas, Luis Raich i David Lorenzo amb el seu animat repertori.