L’Ajuntament de Sant Josep ha fet balanç del protocol activat enguany per reduir un dels residus més abundants en qualsevol celebració popular: els gots de plàstic, un cop s’ha arribat a la xifra de 10.000 vasos reutilitzables repartits per aquesta mena d’esdeveniments, a més d’uns 5.000 addicionals que s’han entregat als bars i establiments del municipi que han participat als correbars. Des del departament de Medi Ambient han estimat que si es té en compte que cada vas es farà servir al voltant de tres vegades per cada festa popular, es pot establir que amb els 15.000 que s’han repartit s’ha estalviat la producció d’uns 45.000 vasos de plàstic, amb el que això suposa de reducció en la despesa de recursos i energia per la seva producció, gràcies a la col·laboració iniciada amb les entitats veïnals i col·lectius que organitzen aquests esdeveniments.
A partir del juliol passat, a més, es va revisar el protocol per tal que els responsables de les barres en qualsevol esdeveniment públic i celebració popular reben els vasos de l’Ajuntament per tal de reutilitzar-los. Des d’aquesta data s’han repartit 16 capses, amb un total de 4.080 gots. Les associacions reben gratuïtament aquests gots, que se’ls recomana cobrar a un euro als usuaris per tal d’animar-los a la seva reutilització. Aquest euro se’l queda com a donació l’associació, que també han d’oferir punts de recollida al recinte on poder dipositar-los després de fer-los servir si l’usuari no se’l vol emportar a casa seva.
Amb posterioritat a l’esdeveniment, els gots s’han retornar a l’Ajuntament, que els neteja amb el rentaplats industrial asquirit per aquesta fi i els emmagatzema fins que es tornen a fer servir. D’aquesta manera, s’han recuperat 1.000 gots, el 25%, que s’han incorporat al circuit de retorn, amb el que s’allarga l’estalvi que suposa cada vas.
«Sant Josep ha estat pioner a Eivissa en l’aplicació d’aquest sistema, que realment no suposa més feina per cap dels implicats, excepte per l’Ajuntament que posa els mitjans per poder rentar els gots que es retornen, sinó que representa un ingrés addicional per les associacions del municipi que ens ajuden a animar les celebracions populars, per aquest euro que obtenen per cada got», ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.
«Petites accions com aquesta poden suposar un gran canvi, tant perquè reduim els residus que es generen en aquestes festes populars, sobre tot amb la reducció de l’ús de plàstics, però també perquè estenem la consciència que hem de fer més sostenibles també les celebracions», ha reflexionat la regidora de Festes, Cristina Ribas, que ha explicat que «les associacions s’han implicat des del primer moment i han rebut molt bé el protocol, que només els suposa recollir els vasos i portar-los a l’Ajuntament».