L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia dona resposta a la necessitat de garantir la distància de seguretat entre persones i evitar grans aglomeracions que ha imposat la pandèmia també a les platges i implanta un sistema de control de l’afluència de banyistes. Aquest sistema funciona des del passat cap de setmana i combina tant el desplegament d’un equip de controladors sobre el litoral del municipi com la tecnologia de sensors que avalua la cabuda de les platges més visitades del municipi en temps real, com el que ja es va provar de manera pilot durant la temporada passada. El cost d’aquesta vigilància del litoral és de 104.000 euros per enguany, prorrogables un segon exercici si el sistema del Consell no s’arriba a implantar tampoc pel proper estiu.
Arrel de la confirmació per part del Consell d’Eivissa que no entraria en funcionament el sistema de control de cabuda a les platges previst al programa Smart Island, el departament de Litoral de Sant Josep va decidir iniciar el passat mes de març els tràmits per poder licitar el seu propi sistema. «Amb la previsió que hi hauria una reactivació de l’activitat turística i alhora una necessitat de garantir la seguretat de les persones a les platges, ens posarem a treballar per poder garantir que les nostres platges segueixin sent un espai segur», ha declarat.
El sistema de control mixt pel que s’ha optat combina d’una banda els sensors d’aforament a les platges de Cala Bassa, platges de Compte, Cala Vedella i Cala d’Hort. Per l’altra, hi haurà un equip d’informadors de mesures sanitàries i control d’aforament desplegats a les platges. Es tracta de cinc persones que estaran repartides una a Cala Bassa, una a Comte, una a Cala d’Hort i dos a ses Salines, tot i que es desplaçaran en funció de les necessitats.
Així es va licitar d’una banda el sistema de sensors a implantar a les platges, que es va adjudicar Saima Seguridad per un import de 48.125 i de l’altra, Dinycon Sistemas prestarà el servei d’informadors i controladors després d’obtenir la licitació per 55.477 euros.
El sistema de sensors de moviment en cap cas enregistra o capta imatges de les persones que hi ha a la platja. Aquests sensors disposen d’un sistema de megafonia que permet difondre els missatges que s’estimin pertinents segons el nivell d’ocupació. Les dades que recullin aquests sensors s’envien a una plataforma telemàtica que permet gestionar la informació als responsables municipals per tal d’actuar ràpidament segons la saturació a les platges.
Pel que fa als informadors, a més de la seva tasca de contrast de les dades també presten especial atenció al compliment de les mesures sanitàries per part dels usuaris de la platja fent les recomanacions oportunes (principalment manteniment de les distàncies de seguretat).
A més, aquestes persones seran les responsables en cas d’haver de procedir al tancament d’alguna platja d’instal·lar les barreres corresponents i informar als usuaris de la situació a cada platja, evitant així haver de requerir dels serveis de policia local o protecció civil, tret de situacions especials o reforç.
A part d’aquest control que es realitza a les platges de major afluència del municipi, a la resta de platges també es realitza un control d’aforament per part del servei de salvament i socorrisme municipal, disposant diàriament de l’afluència d’usuaris existent a la major part de les platges municipals.
Junt amb el desplegament del sistema als punts costaners de major afluència de persones, s’ha implantat un protocol de control de cabuda a les platges, en el que en el moment que s’assoleix un percentatge d’aforament del 75% a través de la megafonia existent a les platges (bé la dels sensors o a través del servei de salvament i socorrisme) es comença a avisar als usuaris de les platges que s’està arribant a nivells d’ocupació elevada, sol·licitant extremar les mesures de seguretat.
En arribar a nivells pròxims al 100% es procedeix al tancament dels accessos directes a les platges a través de tanques amb cartelleria informativa. Aquests dies passats s’ha hagut de realitzar aquesta clausura en moments puntuals. Els dos darrers caps de setmana ja s’han hagut de tancar accessos a Platges de Comte, Cala Bassa i una part de Salines. De moment els tancaments s’han realitzat als accessos directes a platja no essent necessari haver de tancar les carreteres d’accés.
En cas que tot i aquests tancaments a peu de platja es seguís incrementant el nombre de persones a la platja, es procediria al tancament dels accessos per carretera a aquestes platges, també mitjançant tanques.
A més, als accessos de tancament per carretera de platges de Comte i Cala d’Hort s’han instal·lat càmeres detectores que, en cas que algun vehicle es saltés la tanca o la senyalització, fotografiarà el vehicle i la matrícula per poder procedir a la sanció del vehicle per part de la Policia Local.
Tot aquest control d’aforament en platja, es complementarà properament amb la implementació d’una app -Social Guardian- que permetrà conèixer en temps real el grau d’aforament de les platges abans d’accedir a elles. Aquesta aplicació informarà de l’estat tant de les platges que disposen de control mitjançant sensors com d’aquelles amb recompte d’afluència per part del servei de salvament i socorrisme.