L’Ajuntament de Sant Josep, a través de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que des del passat dilluns 21 d’octubre s’estan duent a terme les tasques de retorn de la posidònia retirada durant la temporada estival a les platges del municipi. Unes feines que està previst que s’estenguin fins, com a màxim, el proper 31 d’octubre.
A la roda de premsa celebrada aquest matí a la platja de Punta Xinxó, a Cala de Bou, la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú, ha explicat que aquesta zona del nostre litoral a la badia de Portmany és on més posidònia s’ha retirat enguany i, en conseqüència, on més accions de retorn s’estàn duent a terme. Una activitat consensuada en tot moment amb establiments i concessionaris que puguin romandre oberts, així com amb els pescadors, per tal que no afecti la pesca del moixó.
Bocú ha explicat que “el principal motiu de retornar posidònia és protegir les platges i retenir l’arena dels temporals d’hivern, recuperar l’arena que s’hagi pogut arrossegar amb les operacions de retirada i, sobretot, permetre que la posidònia segueixi fent la seva funció de formadora de platges”.
És per aquesta raó que la posidònia només es retira de les platges catalogades com urbanes, però no es manipula en moltes altres platges naturals que hi ha al litoral de Sant Josep de sa Talaia.
Enguany la UTE Es Vedrà, encarregada de les tasques, ha retirat 130 camions de posidònia de les platges del municipi, la majoria durant els mesos de març, abril i maig. “Molts menys que l’any passat, quan es varen retirar vora 400 degut als forts temporals”, ha assenyalat la regidora, a la vegada que ha especificat que en aquella ocasió la zona on més actuacions es varen dur a terme, a diferència d’enguany, va ser Platja d’en Bossa.
Segons ha explicat el responsable tècnic de la UTE Es Vedrà, Daniel Tomé, especificar la quantitat exacta en tones és molt complex degut a les diferents condicions de la posidònia. No obstant això, es calcula que cada camió transporta per cada viatge entre quatre i sis tones, de manera que s’han gestionat entre 520 i 780 tones de posidònia.
El departament de Litoral de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia recorda que la retirada i retorn de la posidònia a les platges del municipi es realitza seguint el que determina el Decret 25/2018 i les indicacions que anualment estableix el Govern de les Illes Balears en l’autorització per a la seva gestió.
La importància de la posidònia i la seva gestió
La posidònia té un paper molt important en la formació de les platges com a organisme viu, però també com a organisme mort. Les fulles mortes de Posidònia s’acumulen a la platja, on atenuen la força de les ones i retenen la sorra de la platja davant dels temporals de mar. La conservació de les platges depèn en gran part de l’acumulació d’aquests materials.
A més, la platja pròpiament dita es compon d’una barreja de materials sedimentaris, restes de closques de mol·luscos i crustacis (la majoria dels quals arriben juntament amb la posidònia) i restes de posidònia, que forma capes que retenen i protegeixen l’arena i amb el temps es degraden fins a formar part de la platja.
Fins fa uns anys la tònica habitual en la gestió d’aquestes restes ha estat la seva retirada durant tot l’any. Aquesta retirada moltes vegades s’ha realitzat sense prendre mesures per minimitzar la retirada d’arena juntament amb la posidònia, perjudicant en alguns casos la platja per pèrdua de sediment. Aquesta posidònia barrejada amb arena s’enviava majoritàriament a l’abocador.
A dia d’avui, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia és ben conscient del paper fonamental que juguen aquestes restes naturals, però cal mantenir un equilibri també amb l’activitat turística, principal pilar econòmic del municipi, el qual propicia la retirada temporal d’aquestes restes durant els mesos d’estiu.
És per aquesta raó que des de fa uns anys s’estan introduint una sèrie de criteris tècnics i ambientals per tal de reduir l’impacte que té sobre la platja aquesta actuació i basat en els següents principis:
- Retirar la posidònia només en temporada turística el que permet que les platges estiguin lliures de posidònia durant l’estiu.
- Realitzar operacions d’anivellament i enterrament de posidònia en petites quantitats.
- Millorar les operacions a la platja i la maquinària emprada per reduir al mínim la retirada d’arena amb la posidònia i l’impacte sobre el perfil natural de la platja.
- Emmagatzemar la posidònia en punts d’acumulació per tal de poder retornar-la-hi.
- Retornar al final de temporada la posidònia retirada a la platja, i recuperar també l’arena que s’havia extret de forma inevitable amb la retirada de posidònia. Per altra banda la posidònia morta, amb el temps, també passarà a formar part de la platja.
La gestió de la posidònia al municipi de Sant Josep de sa Talaia s’inicia abans de Setmana Santa i les platges es mantenen lliures de posidònia fins a mitjans o finals d’octubre (en funció de la platja, de la temporada i del temps), moment en què es realitza el retorn de les restes a la platja.
Una vegada retornada la posidònia a la platja es deixa que la natura actuï. És a dir, la gestió fora de temporada consisteix a no tocar la posidònia fins a l’inici de la temporada següent.
El fet de no dur la posidònia a l’abocador també suposa un estalvi econòmic. A més, es segueix aprofitant una petita part en terrenys, corrals i cases antigues.