L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s’ha fixat com un dels objectius del mandat el reduir la generació de residus a les festes populars per tal de fer-les més sostenibles. En aquest sentit, s’ha donat una passa més cap a la reducció del volum de residus que es generen a les celebracions al municipi amb la incorporació d’un nou servei de recollida específic pels gots reutilitzables que ja s’han de fer servir a revetlles i festes al carrer que des d’aquest passat cap de setmana ja s’aplica als concerts programats a l’Auditori Caló de s’Oli en el marc del Festival Badia de Portmany, on ja s’aplica un protocol que estableix com s’ha de fer la recollida i neteja d’aquests vasos.
A partir d’aquí, des de les regidories de Medi Ambient i de Festes es té la intenció d’estendre a la resta d’esdeveniments aquesta gestió orientada a la reutilització dels gots, començant amb les properes festes de Sant Agustí, on els organitzadors ja s’han mostrat interessats en col·laborar. Aquesta mesura s’acompanyarà amb l’edició d’un codi de bones pràctiques ambientals en el que treballa ja la regidoria de Medi Ambient per tal d’avançar en l’objectiu de fer més ecològiques les festes.
Fins ara, s’ha aplicat el model segons el qual es cobrava una quantitat com a dipòsit en entregar cada un dels gots reutilitzables per fer servir el mateix vas en tota la festa. Aquest dipòsit es recuperava retornant el got al finalitzar l’esdeveniment però sovint això no passava.
De fet, s’ha detectat que els usuaris no els retornaven per col·leccionar-los o per qualsevol raó que implica la seva reutilització, el que implica allargar la vida d’aquest element. Però a la regidora de Medi Ambient, Mònica Fernández, li preocupa l’elevat nombre de gots reutilitzables que fins ara no es retornaven per qualsevol causa i simplement acabaven llençats a les papereres que es distribueixen en les festes populars tot i perdre el dipòsit.
«Està clar que amb això ja no és prou. El sol fet d’emprar un únic vas al llarg de tota una festa ja implica una reducció en la generació de residus, però aquest estalvi pot ser encara major si s’evita que aquests vasos acabin al cubell dels fems», planteja la regidora, Mónica Fernández.
Al Festival Badia de Portmany s’aplica ara un nou sistema segons el qual els gots s’entregaran a la paradeta de Salvem sa Badia, que els cobrarà a un euro, que no es retornarà. Així, tota la recaptació que faci l’entitat es considera una donació que finançarà les seves actuacions. Els usuaris també poden fer servir els seus propis gots a les barres de l’esdeveniment i, si el compren, poden decidir si se’l queden o no.
L’Ajuntament distribuirà unes capces reutilitzables destinades al retorn dels gots que els usuaris no vulguin conservar. Aquestes capces faciliten que s’escorrin els vasos i estan ben ventilades per evitar males olors. Passat l’esdeveniment, també s’ocuparà d’anar a recollir-los per netejar-los al rentagots industrial del que s’ha dotat la seu del Consistori. Els serveis de neteja municipals tornaran a desar els gots en les capces reutilitzables i aquestes quedaran llestes per retornar el cap de setmana següent a l’Auditori Caló de s’Oli pel proper recital.
Per assegurar que hi hagi els gots requerits per cada celebració, l’educadora ambiental de Sant Josep farà recompte cada dijous i reposarà els que es consideri necessaris abans del següent esdeveniment, per tal que el divendres els organitzadors els puguin passar a recollir per l’Ajuntament i portar-los al centre cultural.
Aquest protocol es vol aplicar a altre tipus d’esdeveniments, adaptant-se a cada cas, com s’haurà de fer a les festes de Sant Agustí. Com fins ara no hi havia unes indicacions de què fer amb els gots un cop acabat un esdeveniment, els mateixos organitzadors de la celebració es trobaven amb un munt de vasos que no sabien gestionar adequadament.
En el que va d’any l’Ajuntament ha repartit al voltant de 13.000 gots i la majoria han acabat a les escombraries. Per aconseguir una gestió circular d’aquest recurs, s’instal·laran contenidors específics durant les festes. A més, en acabar cap celebració popular es farà un repàs a les papereres per assegurar que cap vas reutilitzable acabi a l’abocador. Després, l’Ajuntament organitzarà la recol·lecció dels gots per poder-los rentar i emmagatzemar fins a la propera celebració popular, que es podran tornar a fer servir.
Val a dir que el tipus de got reutilitzable que es subministra des de fa dos anys a totes les festes del municipi és perfectament apte pel rentavaixelles i resisteix bé el rentat a altes temperatures, així que «llençar-los després d’una festa quan encara estan en perfectes condicions és un malbaratament de recursos que volem evitar si és possible».