L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia inicia aquests dies l’última fase del procés de pressupostos participatius: la votació de les propostes que han superat les etapes prèvies. En total el llistat final recull 25 propostes, amb un pressupost global de 555.500 euros, 105.000 més dels 450.000 euros destinats a aquesta primera convocatòria. «Creiem que aquesta primera convocatòria ha estat un gran èxit per la quantitat d’idees que ens han fet arribar els nostres vesins, perquè estan molt repartides territorialment i perquè en podrem executar finalment moltes de les que compleixen els requisits», ha explicat la regidora de Participació, Ángeles Marí.
Marí ha destacat que «els vesins i vesines han entès perfectament el tipus de projecte que es podia proposar i les condicions que s’han de complir (com que es pugui executar en un any com a màxim), tal com s’ha explicat a través de les reunions per tot el municipi per presentar la iniciativa als vesins i també amb els punts informatius instal·lats en els esdeveniments populars que s’han anat celebrant des que es va iniciar el procés el maig passat.
En aquesta primera edició dels pressupostos participatius es varen poder presentar propostes fins a mitjans de juny, amb un total de 88 propostes rebudes. Aquestes, després d’examinar les que tenien punts en comú i consultar-ho amb les persones que les suggerien, s’agruparen en 73 que se sotmeteren a examen dels tècnics municipals per avaluar si eren viables i complien els requisits de la convocatòria. En aquesta fase se n’han descartat 48 per deixar en les 25 propostes finals. El procès es tancarà amb la votació, que estarà oberta des d’avui i fins al proper 15 de desembre.
La llista definitiva dels escollits s’incorporarà als pressupostos de 2022 una vegada se n’hagi redactat el projecte d’execució. Els vesins i vesines decidiran el destí d’un total de 450.000 euros repartits en les tres grans zones en que s’ha dividit el municipi, amb una assignació de 150.000 euros per cada una: Sant Josep-es Cubells, Sant Agustí-Cala de Bou i Sant Jordi-Sant Francesc. Si amb les propostes que resultin escollides no s’esgota la partida assignada a un territori, el romanent es destinarà a alguna inversió pendent a les altres zones del municipi. També es podien presentar propostes d’abast municipal, sense un àmbit territorial concret.
En aquesta primera edició, de les 25 propostes que arriben a la votació n’hi ha sis que són d’abast municipal amb un pressupost total de 165.000 euros; 10 corresponen a la zona de Sant Agustí-Cala de Bou amb un pressupost total de 161.500 euros; sis se centren en Sant Jordi-Sant Francesc i pugen a 158.000 euros i, per últim, les tres propostes per la zona de Sant Josep-Es Cubells sumen 60.000 euros, en l’únic cas que no es supera el límit previst per cada àrea.
«Un fet sorprenen és que la gent ens demana actuacions que no són necessàriament d’una gran envergadura ni amb un gran pressupost, són petites millores que fan més agradable i segur el seu entorn o ajuden al seu embelliment», explica la regidora. Així, la proposta amb una major despesa és la de millorar la senyalització de carrers i camins del municipi, amb un cost de 60.000 euros, seguit per skatepark que es demana per Sant Jordi, que suggereixen que podria estar a aquest nucli o bé a Can Burgos. Els tècnics de l’Ajuntament han quantificat el seu cost en 50.000 euros. A l’altre costat, la proposta amb menor despesa és la instal·lació de rentapeus a Cala Bassa i es Port des Torrent (4.500 euros).
Així com qualsevol persona podia presentar les seves idees per millorar el municipi, només les empadronades a Sant Josep i de més de 16 anys podran participar ara en la votació. El vot es podrà emetre a través del web participatius.santjosep.org o bé de manera presencial a les Oficines Municipals de Sant Josep, Sant Jordi i Cala de Bou, a les tres biblioteques municipals i a Can Curt, reomplint la butlleta que es facilitarà, on es podrà escollir un màxim de dues propostes, per ordre de preferència (donant un o dos punts a cada opció escollida), i dipositant-la a les urnes habilitades.
Tant si s’opta pel vot telemàtic com si es fa de manera convencional, s’ha previst un sistema de verificació que permetrà comprovar que la persona pot participar en la votació i impedirà emetre més vots dels permesos.