L’Ajuntament de Sant Josep ha incoat 76 expedients sancionadors per distintes infraccions detectades, sobretot a partir del passat mes de juliol, quan es varen incorporar dos nous zeladors a la regidoria de Medi Ambient. «Enguany, les actuacions per detectar abocaments incontrolats i altres han obligat a emetre també un total d’11 requeriments de neteja, amb 87 expedients incoats en total. Els zeladors treballen matins i tardes i alguns caps de setmana i realitzen tasques de vigilància d’ofici, inspecció de denúncies i incidències, visites a establiments productors singulars, etc», explica el Consistori en una nota de premsa.
En total, en aquest 2022 s’han fet 185 actuacions que responen principalment a avisos de la Policia Local, incidències rebudes a través de la Línia Verda, vigilàncies i inspeccions d’ofici dels zeladors i avisos de l’empresa de recollida de residus i neteja viària.
«La incorporació de més mitjans ens permet arribar més lluny en la persecució dels que no fan les coses bé al nostre municipi, que són molt pocs, però generen una mala imatge que ens afecta a la resta de ciutadans», ha apuntat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.
Els zeladors comproven l’existència d’abocaments de residus a solars i terrenys, el dipòsit de restes al costat dels punts de recollida però fora dels contenidors, i les incidències relacionades amb els productors singulars, entre altres.
En la majoria de casos la situació es resol sense necessitat de fer un requeriment oficial de neteja o iniciar procediment sancionador, el que s’ha hagut de fer en 60 ocasions des del passat mes de juliol (amb cinc requeriments de neteja i 55 expedients sancionadors, 45 d’ells arran de les actes aixecades pels zeladors).
«S’ha de dir que la majoria dels expedients sancionadors oberts enguany són per abocaments de residus (37), seguits per uns altres 25 expedients iniciats arran de detectar la mala gestió dels residus per part d’algun dels productors singulars del municipi. En dos ocasions s’ha obert expedient d’infracció a la propietat d’un terreny per desatendre un requeriment de neteja i en altres tres ocasions l’expedient s’ha incoat arran d’un vessament d’aigua, entre les principals causes que motiven l’actuació sancionadora», afegeix la nota.
Fernández ha afegit que «els comportaments incívics ens han obligat a ordenar més de 161 hores de feina extraordinària a les brigades de neteja, amb la despesa que això suposa per tots els josepins i josepines». Com a resultat, s’han retirat més de 70 tones de restes que s’han portat al gestor adequat, emprant tant el camió amb pop destinat a aquesta tasca com camions de càrrega posterior. A més, s’han fet feines de desbrossat a indrets on la vegetació envaïa l’espai públic. L’any passat, l’erradicació d’abocaments incontrolats va acabar suposant una despesa extraordinària de prop de 400.000 euros a l’Ajuntament.
Des de l’àrea de Medi Ambient es recorda a la ciutadania que els contenidors públics són per aquells residus habituals en la vida domèstica organitzats en cinc colors segons la fracció (gris-rebuig, marró-orgànica, blau-paper-cartó, verd-envasos de vidre i groc-envasos lleugers), però que per altres residus (restes d’obra, restes vegetals, mobles, aparells elèctrics, etc. ) existeix el servei insular de deixalleries públiques.
Per aquells residus no inclosos en la gestió municipal s’ha de contactar amb empreses autoritzades per realitzar la seva retirada i gestió amb les màximes garanties ambientals. Tota la informació es pot trobar a la web www.santjoseprecicla.org i a les seves xarxes socials.