L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia obre a partir de demà dimecres 5 de gener el termini per a sol·licitar ajuts al lloguer per a persones residents al municipi i també pels estudiants de Sant Josep que segueixen la seua formació fora de l’illa. Enguany s’ha unificat la convocatòria dels ajuts, amb una assignació pressupostària de 300.000 euros i tres línies distintes. En qualsevol dels casos, cada demandant podrà rebre un màxim de 2.500 euros, gairebé triplicant la quantia màxima prevista en l’anterior convocatòria de l’any passat, de 900 euros.
Una altra novetat d’enguany és que s’han elevat els sostres de renda que permeten poder optar als ajuts, amb la finalitat d’obrir el ventall a què més famílies i joves del municipi se’n puguin beneficiar.
A més a més, a una línia específica per a famílies que vulguin ajudes de vivenda, s’ha previst una partida pressupostària de 200.000 euros. Mentrestant, tant pels estudiants com per facilitar l’emancipació dels joves del municipi de menors de 35 anys s’han reservat uns altres 100.000 euros.
«Volem estar al costat dels nostres vesins i vesines en un moment complicat com l’actual i amb una important aportació econòmica que permetrà que moltes famílies puguin fer front amb molta més tranquil·litat al tram del gener; per això hem fet un esforç per ampliar l’espectre de les que se’n podran beneficiar», ha apuntat la regidora d’Habitatge, Guadalupe Nauda. També cerquen l’objectiu de «facilitar la continuació dels estudis als joves del municipi i ajudar a reduir la càrrega que suposa per moltes famílies, que pel fet insular han de fer front a unes despeses molt superiors per seguir la seva formació», ha dit la regidora.
Ajudes d’habitatge
Les bases d’aquests ajuts estableixen que només es podrà demanar un ajut de 2.500 euros per habitatge. En els casos on el contracte tengui més d’un titular, aquests diners es repartiran entre tots els que hi figurin, sempre que no s’indiqui el contrari. No la poden demanar aquelles persones que figurin com a llogateres d’un habitatge d’un familiar de fins a segon grau ni els que siguin accionistes o participin a l’empresa propietària de l’habitatge.
Les subvencions de la línia orientada a les famílies només les poden sol·licitar les persones empadronades al municipi des de fa més de mig any i per habitatges situats a Sant Josep, amb un preu de lloguer màxim de 1.500 euros, i que siguin la seva residència habitual. Aquesta subvenció serà compatible amb altres ajuts, sempre que s’estigui al dia del pagament del lloguer.
Joves de Sant Josep
Pel que fa a la línia 2, orientada als joves que es vulguin emancipar, els demandants han de tenir més de 18 anys i ser titulars d’un contracte d’arrendament de més d’un any de durada.
La línia 3, a la que es poden acollir els estudiants fins a 35 anys, és l’única en què no s’ha de complir el requisit que l’habitatge estigui al municipi, però s’ha d’acreditar documentalment que la persona estudia fora d’Eivissa. En aquest cas, o bé l’estudiant o bé els seus pares han de figurar al contracte de lloguer d’un habitatge situat al lloc on s’estudia i que ha de tenir una durada mínima de nou mesos (el curs escolar).
Els ajuts es concediran mitjançant el sistema de concurrència no competitiva, la qual cosa vol dir que tothom rebrà l’ajut màxim previst sempre que el nombre de sol·licituds ho permeti. Això suposa que hi hagi un total de 80 demandants de la línia 1 i que entre les línies 2 i 3 s’arribi com a màxim als 40. Si se superen aquestes demandes, la dotació s’haurà de repartir entre el total de demandants.
En tots els casos, el termini per presentar les sol·licituds serà de 10 dies hàbils a partir de demà dimecres 5 de gener.
Requisits administratius
Per optar a la línia 1 (famílies) i 2 (joves), s’haurà d’aportar la identificació del demandant i les persones titulars del contracte de lloguer, contracte de lloguer en vigor, justificants del pagament de la renda, certificat de convivència a l’efecte de determinar que l’habitatge llogat és el domicili habitual, i una declaració responsable firmada pel sol·licitant i titular del contracte de lloguer, en la qual declaren que es compleixen les condicions de la convocatòria i que no s’incorre en cap causa d’incompatibilitat.
També fa falta acreditar els ingressos del sol·licitant i dels membres majors de 18 anys de la unitat de convivència, a més de l’imprès de transferència bancària facilitat per l’Ajuntament degudament emplenat.
Els demandants d’un ajut de la línia 3 (estudiants) han d’aportar la mateixa documentació, a més d’una autorització per presentar la sol·licitud del titular o titulars del contracte de lloguer i per cada un dels membres de la unitat de convivència; i la declaració responsable del compliment de les condicions de la convocatòria. També un model de comunicació de les persones perceptores de la subvenció (en cas que les sol·licitants vulguin que una d’elles rebi la totalitat de l’ajut), a més del certificat de matrícula a la universitat que coincideixi amb la ubicació del contracte de lloguer presentat.