L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza aquesta tarda una festa de presentació de les obres acabades de Can Curt, iniciades al febrer de 2020 amb la intervenció d’emergència per assegurar l’estructura de la torre i acabades fa uns dies, quan s’han fet els últims retocs a l’antiga casa pagesa, que avui és el centre cívic de Sant Agustí.
Les feines, promogudes des de la regidoria de Cultura i Patrimoni, han requerit la aplicació de tècniques mai abans emprades a Eivissa com, ha estat la radiografia en tres dimensions de la torre amb un escàner làser, per tal de diagnosticar l’estat real d’aquest monument, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). La gravetat de les patologies de la torre va obligar a encanyar l’estructura, molt afectada per les humitats i la proliferació de vegetació que havia arribat a fer malbé les pedres, a més del seu apuntalat, que es va mantenir mentre es tramitava el projecte d’intervenció.
Amb la presentació d’aquesta tarda es vol convidar els vesins i vesines de Sant Agustí a visitar el resultat de les feines que s’hi han fet i alhora recordar-los que tot el complex cívic de Can Curt ja està llest per recuperar la plena activitat. Val a dir que aquest centre cultural i social acull les diverses entitats del poble i és un punt de trobada per a molts residents i visitants, on es realitzen diversos esdeveniments culturals aprofinant espais com la sala d’exposicions o el tancó, que es fa servir sovint com un escenari a l’aire lliure.
Així, l’acte d’aquesta tarda començarà a les 19 hores amb una presentació de les feines que s’han fet a càrrec de l’arquitecte i director de l’obra, Toni Marí, i Vicent Serra, arquitecte tècnic, abans d’un berenar per a tots els assistents que amenitzarà la música de Bluesmàfia Acústic.
El treball de restauració es va iniciar el desembre de 2020 amb en unes feines que han requerit la injecció de morter, per consolidar l’estructura del monument reomplint les esquerdes i buits detectats, amb un innovador sistema de suport interior invisible. També s’han reposat les pedres malmeses i del referit exterior i interior. Un cop acabada aquesta fase, es va passar a treballar en la resta de l’edificació, per eliminar les humitats que afectaven la casa pagesa i procedir a la reparació i repintant interior i exterior de l’edifici, on també s’ha reparat la fusteria.
En total, la intervenció ha tengut un pressupost de 258.000 euros, dels quals 222.000 s’han invertit a la torre i els 36.000 restants a la casa. S’ha comptat per aquestes actuacions amb una subvenció de la conselleria insular de Patrimoni de 70.000 euros.