L’Ajuntament de Sant Josep promocionarà al proper saló internacional de turisme de Madrid Fitur 2023 les condicions del municipi per acollir produccions audiovisuals de qualsevol nivell i també posarà en valor la gestió ambiental de les seves platges, que ha estat pionera en àmbits com la conservació de l’arena a través de la gestió sostenible de la posidònia, per exemple.
«El nostre municipi és un escenari de pel·lícula, del que mos en cuidem amb tot el cel perquè sabem que és un tresor que hem de conservar no només pels visitants que rebem cada any, sinò també per la nostra gent i les properes generacions», ha dit el regidor de Turisme, Eduardo Sánchez, que ha explicat que la gestió responsable del territori, «amb l’objectiu de conciliar l’activitat turística amb la necessitat de ser cada vegada més sostenibles i respectuosos amb l’entorn» és el principal missatge que porta Sant Josep a la cita promocional de la setmana que ve, en la que també reivindicarà la rica vida cultural del municipi. Seguint amb la línia de promoció iniciada l’any passat, Sant Josep tornarà a presentar-se a la fira madrilenya com el municipi de la música en viu, amb una rica escena de locals i bandes que es posarà en valor amb accions com l’exposició de fotografies musicals de Joan F. Ribas, la celebració d’un concert doble a una coneguda sala del barri de Malasaña i un recital acústic el proper dissabte, 21 de gener, a l’estand d’Eivissa a Ifema.
La inauguració de l’exposició de Ribas, ‘Road to Synesthesia’, serà l’acte que obrirà la promoció josepina a Madrid. Les fotos de la mostra tenen el poder de transportar al públic al moment que capta Ribas, de recuperar l’energia i l’ambient congelat per sempre en la imatge, com es va poder veure a l’Auditori Caló de s’Oli, on es va presentar aquesta mostra. El lloc escollit ara, la Galeria Malvin, es troba situada a l’anomenada ‘milla de oro’ de la cultura de Madrid, a poca distància del triangle que formen el Museu del Prado, el Thyssen-Bornemisza i el Reina Sofia. L’elecció també té a veure amb el fet que una de les propietàries de la sala, Virginia Bauzá, té un fort lligam amb l’illa i és filla d’un dels seus artistes més reconeguts, Julio Bauzá. La inauguració es farà el proper 18 de gener a les 20 hores i comptarà amb la presència del fotògraf, autoritats i públic especialitzat, tot i que estarà obert a tothom. La mostra es podrà visitar el dijous 19 i divendres 20 de 17 a 20 hores, i dissabte 21 i diumenge 22, d’11 a 15 hores.
El dia següent, 19 de gener, Sant Josep presentarà la campanya ‘Un pueblo de cine’ en que es presenten els recursos orientats a la producció cinematogràfica i publicitària de què es disposa al municipi, que es canalitzen a través de la Sant Josep Film Office, l’oficina que proporciona assessorament i gestiona el pagament de les taxes de rodatge al municipi, entre altres serveis. Així, l’any passat es gestionaren 40 peticions de rodatges i sessions fotogràfiques de diversos tipus, des de pel·lícules i sèries fins a la producció de catàlegs de marques internacionals. Serà a les 13 hores i es comptarà amb la presència del director d’una de les filmacions que s’han rodat al municipi, Jesús Lloveras, que parlarà de la seva experiència i presentarà un teaser de ‘La corriente’ abans de la seva estrena oficial.
El divendres, 20 de gener, està prevista la presentació de ‘Playas de Sant Josep, compromiso con el futuro’, la línia de promoció que posa en valor la gestió pionera de les restes de posidònia a les platges del municipi, com a forma per minimitzar la pèrdua de material sedimentari, a més de la ingent tasca d’investigació sobre les praderies i els ecosistemes marins que permet aprofundir en el coneixement de la vida submarina i establir les estratègies més adequades de conservació. En aquesta presentació també s’exposaran les accions iniciades per renovar les aigües de determinades fondalades costaneres, amb els sistemes de bombeig que s’han d’implantar a diversos indrets, o la imposició de clàusules socials als concursos públics, com la licitació de les concessions temporals a les platges, on s’incentiva el finançament d’accions ambientals.
El mateix divendres, a les 19 hores, Sant Josep celebra el primer any de funcionament del portal Sant Josep és Música, on es pot seguir l’actualitat musical del municipi i trobar-hi tots els recursos disponibles pel sector, a més de la guia més detallada dels concerts i les bandes del municipi. La celebració serà al Club Malasaña, on es va presentar el portal fa un any, en aquesta ocasió amb l’actuació dels gallecs The Bo’Dereks amb Soulman Sal i els eivissencs Dr Trapero.
En aquest any, musica.santjosep.org ha arribat als 10.000 usuaris únics, sent l’agenda la part més consultada d’un web que inclou més de 160 fitxes de grups, on s’han publicat més d’un milenar de concerts i festivals, on es troben 40 locals que programen música en viu i 17 festivals, a més d’una dotzena de recintes públics que acullen actuacions de manera habitual. Els continguts del portal musical inclouen més de 60 reportatges d’actualitat i 250 vídeos de concerts que es troben també al seu propi canal de Youtube. Els fons del web inclouen també milers de fotografies que s’han pogut veure també a les més de 5.000 publicacions en xarxes socials de Sant Josep és Música, amb una mitjana de 14 publicacions diàries per donar a conèixer tot el que es mou al món de la música a Sant Josep.
L’epíleg a aquest aniversari arriba el dia següent, a migdia, quan l’estand d’Eivissa a Fitur serà l’escenari de l’actuació dels tres integrants de Dr Trapero, Alfonso H. Morillas, Luis Raich i David Lorenzo amb el seu animat repertori.
Paral·lelament a l’agenda promocional, durant el transcurs de Fitur la delegació de Sant Josep, encapçalada per l’alcalde, Angel Luis Guerrero, es trobarà amb diversos agents turístics i empresarials per analitzar les perspectives per la pròxima temporada turística i conèixer les necessitats del sector.