NouDiari / L’Ajuntament de Sant Josep ha completat la tramitació del concurs públic per optar a la redacció del nou Pla General d’Ordenació del municipi amb la proposta d’adjudicació a una de les dues propostes a licitació. La guanyadora ha estat la presentada per la UTE Sant Josep de sa Talaia, formada per Territorio y Ciudad i el Centro de Observación y Teledetección Espacial, que, entre altres, plantejava un preu de 846.900 euros per fer l’encàrrec (1.023.000 euros amb l’IVA). Aquesta oferta representa una rebaixa del 23% sobre el valor estimat inicialment per aquest contracte (1,1 milions d’euros sense l’IVA).
L’alcalde, Angel Luis Guerrero, ha destacat que, un cop conclòs el concurs i a partir del moment en que es formalitzi l’adjudicació amb la signatura del contracte públic amb l’UTE guanyadora, «aquesta disposarà d’un termini de mig any per entregar-mos el diagnòstic de la situació del municipi, una eina que ja serà molt útil per a nosaltres, perquè estam convençuts que ens ajudarà a desenredar fil en el desgavell urbanístic que es pateix a moltes zones del municipi i establir el grau de consolidació de determinades àrees conflictives».
Un altre termini clau és el d’un any que té l’equip redactor per presentar una primera proposta d’ordenació per a iniciar la seva aprovació inicial. «Hem establert que tota la redacció es pugui completar en un termini de quatre anys, que és un termini molt inferior als 10 anys que es tarda de mitjana en la redacció d’un nou PGOU, però confiam que la feina feta en els intents anteriors d’aprovar un nou ordenament, sempre per part de governs progresistes, permetran agilitzar tot el procès», ha argumentat Guerrero.
L’alcalde ha recordat que de les 63 unitats d’actuació previstes al PGOU del 86 «només hi ha 8 urbans ben desenvolupats. «La falta de planificació, la gestió caótica i clientelar de l’urbanisme d’etapes anteriors ens ha portat on estam, i no ens agrada. El Sant Josep que volem el començam a dissenyar ara i serà un procés participatiu i obert a tothom».
L’alcalde, al front del departament d’Urbanisme, ha recordat que el principal repte que tenen els redactors és dissenyar un planejament «basat en la sostenibilitat i la justícia social, que busqui el consens i posi límits tenint en compte situacions com la falta d’aigua, perquè el creixement no és infinit. A més, ha de ser un document amb les llums llargues, que ens pugui servir per les properes dècades, si tenim en compte els 35 anys que ens està costant canviar el que tenim ara».
De fet, al passat hi han hagut «tres intents seriosos d’aprovar unes noves Normes Subsidiàries, que no varen prosperar per diverses raons. Estam segurs que aquesta serà la bona, amb la redacció d’un PGOU, perquè el nostre municipi no pot esperar més», ha afirmat el batle.