@Noudiari/ Ciutat Ciència (www.ciudadciencia.es), un projecte de divulgació científica que té per objectiu que els habitants de localitats de mida mitjana coneguin de primera mà l’actualitat científica i tecnològica, ja està present en més de 30 municipis espanyols. Sant Josep es va sumar a aquesta iniciativa en 2013. Des de la seva incorporació, el municipi ha acollit, amb gran èxit, un total de 12 activitats adreçades a estudiants i públic en general, entre les quals s’inclouen exposicions, tallers, club de lectura i conferències, entre altres activitats.
El president del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Emilio Lora Tamayo, i el director general de l’Obra Social «la Caixa», Jaume Giró Ribas, han signat la renovació del conveni de col·laboració que permetrà desenvolupar els projectes de divulgació Ciutat Ciència i El mar a fons durant el curs 2015-2016. Al juliol de 2015 es van complir cinc anys de treball conjunt en què les dues institucions han apropat la ciència a la societat. Des de 2010, l’Obra Social «la Caixa» ha destinat més de 1.600.000 € al programa posat en marxa amb el CSIC.
La Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Sant Jose, Maria José Guisado, valora molt positivament la renovació d’un projecte d’aquestes característiques, i que a les Illes Balears, apart de Sant Josep, recorda, només té presència a Calvià i Maó.
Pel proper curs, l’agenda de Ciutat Ciència a Sant Josep comença la seva programació amb teatre científic dirigit als nens i nenes de la localitat. ‘Quina feina tan curiosa!’ És el títol de l’obra que se celebrarà el proper 21 de novembre a la sala de plens de l’Ajuntament de Sant Josep (C / de Pere Escanellas, 12-16). Es tracta d’una creació de la Unitat de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Galícia en la qual Luisa Martínez Lorenzo, investigadora a l’escenari i divulgadora en la vida real, convida el públic a que endevini quina és la seva professió. Amb l’ajuda de la ciència i de dos personatges molt especials, la investigadora descobrirà què hi ha a les mans i a la boca dels assistents, encara que ells pensin que estan completament netes.
El projecte també estrena web i introdueix propostes que van des de nous experiments sobre agricultura sostenible a tallers sobre olfacte i cervell, i clubs de lectura amb els últims títols de les col·leccions de divulgació del CSIC. A més de Ciutat Ciència, El Mar a fons (www.elmarafondo.com) se centra el fomentar el coneixement sobre el medi marí entre estudiants de Primària i Secundària a través de recursos en línia per a docents i educadors que inclouen audiovisuals, guies didàctiques i experiments. «Aquests projectes estan demostrant la seva utilitat per generar un entorn de diàleg amb la comunitat investigadora que permet conèixer de primera mà l’actualitat científica i tècnica, per això apostem per ampliar-los i dotar-los de més recursos», explica el director general de l’Obra Social » la Caixa «, Jaume Giró Ribas.
El president del CSIC destaca que «tots els municipis participants han valorat positivament la seva adhesió a Ciutat Ciència per la varietat d’activitats i sobretot perquè són els mateixos investigadors i investigadores que es desplacen a la localitat per explicar la seva tasca de forma senzilla i comprensible per tots «. Al llarg del curs 2015-2016 Ciutat Ciència seguirà creixent amb la incorporació de noves localitats. Així mateix, El mar a fons estarà present a diverses ciutats espanyoles organitzant activitats per a estudiants i públic familiar. Més informació sobre les activitats de Ciutat Ciència a Sant Josep a la web www.ciudadciencia.es.