El plenari de l’Ajuntament de Sant Josep ha acordat per una amplíssima majoria adherir-se al Pacte d’Alcaldes per l’Energia Sostenible i el Clima, un moviment sorgit des d’Europa del que ja formen part més de 10.000 entitats locals i regionals de 57 països del món que té per objectiu accelerar la descarbonització dels seus territoris. Tot i que hi ha més de 40 municipis de les balears adherits, Sant Josep ha estat el segon d’Eivissa a fer-ho després de la capital.
Junt amb l’acord, refrendat per tots els partits excepte una abstenció, la Corporació adquireix el compromís de redactar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES) en un termini màxim de dos anys amb les principals accions previstes. La regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, ha recordat que les ciutats adherides «es comprometen a actuar per recolzar la implantació de l’objectiu europeu de reduir els gasos d’efecte hivernacle en un 40% per l’any 2030». Entre altres, el PACES inclourà un inventari de les emissions de referència per fer seguiment de les accions de mitigació de les emissions previstes.
Fernández també ha defensat la posició de l’equip de govern de desestimar la sol·licitud de la UTE Es Vedrà, que presta el servei de recollida de residus i neteja al municipi, per tal de rebre l’incentiu previst per objectius assolits en aquest servei. La regidora ha recordat que tot i la caiguda del 34% del volum de residus generats al municipi fruit de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, l’any passat no es va arribar al 20,35% de recollida selectiva que s’havia marcat com a objectiu, dada que es va quedar en el 19,2%. L’acord estableix també que per aquest any es mantindrà l’objectiu d’arribar al 20,35% en la separació dels residus per obtenir un incentiu del 15% i que serà del 20% si es supera el 22,35%.
El plenari també ha aprovat ampliar a tot aquest any la durada del reforç de dos treballadores socials incorporades l’any passat al planter dels Serveis Socials municipals per poder atendre l’augment de les demandes assistencials per causa de la pandèmia, que s’assumirà amb càrrec als fons de contingència.
D’altra banda, l’equip de govern ha rebut el suport de tot el plenari a la proposta de concedir la Creu al Mèrit Policial amb distintiu Blau als 46 agents de la Policia Local en reconeixement «a totes les actuacions extraordinàries que han hagut de fer en aquest any de pandèmia, per la seva implicació, més enllà del que els corresponia per feina, la seva dedicació i fermesa per aconseguir que Sant Josep sigui un municipi més segur per tots i per totes», ha dit la tinent d’alcalde de Policia Local, Pilar Ribas.
El plenari també s’ha adherit de manera molt majoritària, en una moció d’urgència, a la proposta de commemoració del Dia d’Europa, el proper diumenge 9 de maig. Una segona moció d’urgència, ratificada també per majoria, demana el compliment del compromís que les administracions locals rebin el 15% dels fons que les comunitats autònomes i el Govern central rebran d’Europa per ajuts directes a pimes i autònoms i que el repartiment es faci en funció de la població amb una fórmula específica per al Consell d’Eivissa.
A més, ha sortit aprovada la moció per recuperar la senyalització del jaciment del puig Redó mentre que s’han denegat les que demanaven la retirada de les mesures iniciades per a eliminar el trànsit rodat de l’entorn de l’Ajuntament i del centre de Sant Jordi, on s’han ajornat les accions previstes després de la petició de diversos empresaris. Tot i això, l’equip de govern s’ha compromès a millorar la senyalització horitzontal i vertical d’aquestes poblacions i a accelerar les passes per esponjar l’espai guanyat als cotxes.