@Noudiari/ L’Asociación de Restaurantes de Santa Eulària (ARSE), en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, ha organitzat aquest matí una demostració de matances tradicionals, des de l’escorxament fins a l’embotit de les sobrassades i botifarrons. Per a presentar la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Porc, també s’ha fet una degustació de plats típics a preus populars a la plaça de l’Ajuntament.
Per a demostrar el seu compromís amb la tradició i la qualitat habituals en la preparació d’aquestes delícies, aquest matí s’han fet unes ‘matances’ al carrer Sant Vicent, encara que per motius de salubritat el porc ha vingut ja mort de l’escorxador. Però al lloc s’ha desenvolupa tot el procés, des de l’esquarterament de l’animal fins a la seva preparació amb espècies i l’ompliment de les tripes per a preparar sobrassades i botifarrons.
Igualment, part del porc (d’uns 110 kilograms en pes net) s’ha reservat per a fer un arròs de matances i una frita de porc, de les quals han sortit unes 100 racions de cada plat. Aquests es podien adquirir per un euro cadascú a la plaça d’Espanya, juntament amb vi pagès i cafè caleta, també pel mateix preu. Durante el dia d’avui les 200 racions s’han acabat en una hora.
Aquesta activitat popular volia servir també per a donar a conèixer les preparacions que oferiran cadascun dels restaurants als menús que es començaran a oferir demà divendres, 20 de novembre, i fins el 18 de desembre.
La campanya dels Menús de Matances consisteix en que, de dilluns a divendres, al migdia o a la nit, es podrà gaudir de menús a 15 euros amb els quals tastar alguns dels menjars més coneguts i apreciats a Eivissa, com ara la frita de porc, l’arròs de matances, la sobrassada i la botifarra. En altres casos, alguns dels establiments oferiran altres preparacions més modernes i innovadores, però sempre amb el porc i els seus derivats com a referents.