NouDiari / El Ple de l’Ajuntament de Santa Eulària comptarà amb un primer paquet de mesures d’estímul econòmic per a pal·liar els efectes del Coronavirus a les famílies i empreses del municipi que suposarà una injecció de liquidat a l’economia local de prop d’1,76 milions d’euros.
Així es recull en el pla aprovat avui per unanimitat de tots els grups (PP, PSOE i Unides Podem). Entre les mesures proposades com a pla de xoc, i que poden ser ampliades posteriorment, figura el haver duplicat la partida de Serveis Socials per a atenció més immediata, que ara supera el mig milió d’euros, i l’increment de les ajudes a lloguer general (no inclou els cassos tractats pels Serveis Socials) i autònoms, cada una de les quals estarà dotada amb 250.000 euros, les bases de les quals ja estan en fase de revisió i que es convocaran el més aviat possible.
Amb una crisi sanitària sense precedents que, irremeiablement, ens porta a una crisi econòmica i social de gran impacte, la proposta de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu per a aquest primer paquet de mesures vole minvar els efectes negatius entre els nostres vesins d’aquest col·lapse, actuant en quatre fronts: el reforç del sistema d’atenció social per a arribar als més desfavorits i atendre les seues necessitats específiques, l’estímul de l’economia eularienca amb la reducció o eliminació de pagaments per serveis municipals, l’actuació sobre l’economia amb contractació pública i la reducció de tramitació, així com amb la injecció directa de sous a través de subvencions a llogaters i emprenedors i autònoms.
Serveis Socials i ajudes als ciutadans
En quant a les mesures que afecten més directament als ciutadans, destaca el fet d’incrementar els recursos per a atenció d’urgència als més desfavorits. Aquesta partida, que estava pressupostada per a tot l’any amb 260.000 euros, ara està dotada amb 520.000 euros.
Les mesures també contemplen un increment del 150% de la partida reservada per ajudes municipal al lloguer. Aquestes ajudes, que no inclouen els pagaments que fa Serveis Socials per a les persones en risc d’exclusió social, comptaven l’any passat amb una partida de 100.000 euros i enguany estaran dotades amb 250.000 euros.
Les bases s’aprovaran el més aviat possible i la intenció és que hi hagi més sous per als grups d’edat que poden patir més les conseqüències de la crisis: els menors de 35 anys que poden tindre més treballs temporals o en precari; i els majors de 65, que poden tindre problemes per a cobrir les seves despeses amb les seves pensions.
Altres actuacions previstes destinades al públic en general són la creació d’una bonificació del 50% del cost de les escoles d’estiu (en cas de que es puguin fer finalment) per a aquelles famílies que han vist minvats els seus ingressos per un ERTO. Igualment, es mantenen les bonificacions existents per ser família nombrosa i la gratuïtat per a boixos amb gran discapacitat i pels casos en que així ho recomani Serveis Socials. Altres mesures proposades són la renúncia a cobrar els mesos d’abril, maig i juny de l’Escola de Música (que continua oferint formació on line), o el retorn de les quotes ja abonades del pagament de les piscines municipals equivalents al temps que estiguin tancades.
Ajudes a empreses
Les mesures proposades també inclouen actuacions per a ajudar a les empreses en aquesta situació de tancament o activitat en mínims. El fet més destacable és que s’obrirà una línia d’ajudes per a autònoms i empreses petites (de menys de 20 treballadors) que es dotarà amb 250.000 euros i que comptarà amb dues partides diferenciades, segons facin feina tot l’any o només a la temporada.
També s’actuarà reduint els pagaments anuals de taxes de fems, ocupació de via pública i de serveis de platja pel temps en que duri l’Estat d’Alarma. En aquest últim cas, a més de la reducció del cànon aplicat als concessionaris, s’està estudiant poder obrir noves concessions per a 2021 de manera que els permisos s’ajustin més a la realitat actual. Igualment, s’ajornen les llicències estacionals, que aquest estiu no estaran habilitades.
Per a incentivar el comerç local, s’està gestant una plataforma de venda online per a tendes del municipi que pugui ser una nova via d’obtindre clients i que podria ser permanent per a fer mes competitiu al sector.
A través del web del Club de Feina es facilitarà també que les petites empreses es registrin a la Plataforma de Contractació de l’Estat, un tràmit que permetrà que companyies que fins ara tenien prou feina amb el sector privat, puguin ara també concórrer als concursos de les administracions, de manera que s’ampliï el seu ventall d’opcions de negoci.
Estímul de l’economia a través de les obres
Donades les previsions poc optimistes sobre la temporada turística, el sector que ara mateix pot generar més ocupació i moviment econòmic al municipi és el de la construcció, motiu pel qual l’Ajuntament vol actuar tant a través d’obra civil com facilitant la feina a les obres privades sense que es redueixin les garanties de seguretat i de descans dels vesins.
En primer lloc, s’han reactivat les feines de les obres públiques que varen quedar aturades per l’Estat d’Alarma (carretera a es Canar, edifici polivalent de Santa Gertrudis, obres a carrers d’es Canar i a Sant Carles) i s’ha reactivat l’adjudicació de l’ampliació de l’escoleta de Santa Gertrudis, dels vestuaris del camp de futbol de Santa Eulària, soterrament de cables a Santa Gertrudis, oficina del SOIB i altres.
A més, també s’estan tramitat contractes per a fer una franja de protecció anti incendis a Can Guasch i de poda. D’aquesta manera la inversió municipal podrà acomplir la seva doble vessant: aportar millores en infraestructures i serveis i donar feina.
A més d’aquesta intervenció directa, s’està demanant a les administracions competents que donin els permisos necessaris per a continuar amb la gestió de llicències d’obra per tal de que es pugui completar la tramitació i que els promotors puguin posar-les en marxa quan tinguin possibilitats. Igualment, com es va anunciar, no es farà una aturada d’obres per període estival com altres anys, sinó que aquestes es permetran sempre que no estigui prop de negocis turístics oberts i que no generin grans molèsties. Per últim, es mirarà d’allargar al màxim legal la vigència de les llicències per a que els promotors no estiguin tan condicionats pels temps a una situació amb problemes per a desenvolupar l’activitat.
Nova Escola i altres acords
Al Ple s’ha aprovat també per unanimitat la modificació número 10 de les Normes Subsidiàries que permet a l’Ajuntament obtindre a cost 0 terrenys per a que Educació faci una nova escola a Santa Eulària, per a una estació d’autobusos i altres equipaments com ara un centre social o més estacionaments públics. Amb el recolzament de tots els grups a la modificació tramitada per l’equip de Govern, en poc temps es podrà posar a disposició del Govern el solar per a fer el quart centre educatiu, culminant una tramitació de més de dos anys.
A més d’aquesta incorporació de terrenys, la modificació també inclou mesures de protecció de bens patrimonials i per a la reducció de barreres arquitectòniques, entre altres punts.
També s’han tractat dos plans que s’havien d’aprovar al plenari segons la normativa. Per un costat s’ha aprovat per unanimitat el Pla Pressupostari a Mitjà Termini, pel període 2020-2023, el qual no implica cap mesura econòmica o canvi pressupostària, sinó que reconeix un excés a la regla de despesa a 2019 d’uns 2 milions.
I per l’altre, s’ha aprovat (amb el rebuig del PSOE) el Pla Especial de Situació d’Alerta i Sequera, un document obligatori pel Pla Hidrològic Nacional que inclou mesures generals d’actuació en els diferents nivells de disponibilitat de recursos hídrics i que van, segons la gravetat, des de campanyes informatives fins a restriccions de subministrament.