@Noudiari/ L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha presentat cinc projectes d’interès supramunicipal relacionats amb la gestió eficient dels recursos hídrics, de sanejament i amb la protecció del patrimoni, qüestions que, per definició, són totes elles d’interès de tots els eivissencs i, per tant, tenen la condició exigida a la convocatòria.
El Consistori ha hagut de presentar aquests projectes a través del Consell Insular i de la Felib, tal i com obliga el Govern que no permet la presentació directa per part dels Consistoris de les seves propostes, tot i ser les administracions que més directament coneixen les necessitats de les comunitats i que més pateixen el desgastament i la sobre càrrega de Serveis que provoca el turisme.
En quasi tots els casos es demana que es financiï el 50% del cost dels projectes, assumint l’altre 50% el Consistori. L’excepció és el Projecte d’implantar el clavegueram a dues zones de Jesús, obra en que es demana el finançament de la meitat, l’administració municipal aportaria un 25% i l’altre quart restant ho assumirien els afectats.
Així, es plantejen projectes per un valor total de 7,14 milions, dels quals amb l’ecotaxa s’asumirien 3,57 milions; l’Ajuntament aportaria 3,06 milions i els particulars 0,5 milions.
Els projectes
En concret, Santa Eulària des Riu ha presentat tres projectes a través de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears: La realització de l’Artèria Nord, que portarà aigua dessalada fins a Sant Carles de Peralta i que el Govern no ha finançat tot i haver fet obres similars a altres bandes; la construcció d’un dipòsit que garanteixi l’abastiment d’aigua potable a la zona de Jesús i la reconversió de l’entorn de la Font de Peralta en un espai peatonal i per a que sigui gaudit pels ciutadans.
A través del Consell Insular, les propostes presentades són la reconversió dels comptadors del sistema municipal d’aigües per a implantar la tele lectura i reduir fuites, i la implantació del servei de sanejament a les zones de Ca n’Aubarca i Can Fornet.
Els detalls
El primer projecte, el de portar aigua dessalada la zona Nord del municipi està dividit en tres fases. La primera, per a fer arribar la connexió fins a Sant Carles, es Canar i Cala Llenya, està a punt de finalitzar-se amb una inversió d’1,03 milions; la segona, per a extendre la canonada fins a les proximitats d’es Figueral i de sa Cala de Sant Vicent, està projectada i costaria uns 468.500 euros, amb obres previstes per 5 mesos; i per últim, es proposa finançar l’artèria d’abastiment a es Figueral, que ja està fent-se i que costarà 308.500 euros.
El projecte per a construir un dipòsit d’aigua de 4.000 metres cúbics de capacitat a la zona de Can Furnet és altre dels projectes presentats. Amb un cost estimat d’1,09 milions i una durada de les obres d’uns cinc mesos, la intenció és dotar a la xarxa municipal d’una reserva d’aigua suficient per a no patir grans fluctuacions de pressió i garantir l’abastiment per dies i no amb les limitacions de l’actual dipòsit, de només 300 m3 de capacitat.
Un tercer projecte centrat en l’eficiència de la gestió dels recursos hídrics i la prestació del subministrament necessari als vesins del municipi i a zones properes és el de la implantació de la tele lectura als comptadors d’aigua. A Santa Gertrudis de Fruitera i es Puig d’en Fita s’ha implantat aquesta tecnologia amb resultats notables de reducció de l’aigua no comptabilitzada i la detecció més ràpida i eficaç de les fuites i malbarataments. En total, donada la complexitat d’adaptar prop de 8.800 comptadors, la proposta es desglossa en tres fases amb un pressupost conjunt d’1,43 milions.
Un quart projecte, també inclòs dins de la millora de les infraestructures hidràuliques i del cicle de l’aigua, és el de dotar de sanejament i pluvials a les zones urbanitzades de Ca n’Aubarca i Can Furnet, connectant-les a la xarxa municipal. S’acabaria així amb el risc de contaminació que suposa l’existència de gran nombre de foses sèptiques. El cost total de l’actuació seria de 2,06 milions i una durada de les feines de 10 mesos.
Per últim, donat que es poden presentar projectes relacionats amb el patrimoni a les ajudes de l’ecotaxa, s’ha presentat una proposta per a reformar l’entorn de la Font de Peralta per tal de que torni a ser un espai freqüentat per les persones i un lloc de trobada que permet gaudir de l’entorn de Sant Carles i del seu paisatge. La idea és desviar la carretera de Cala Llenya per a que passi per darrere de la font i no just per davant, el que permetria que l’explanada al davant del pou poguera convertir-se en un espai verd i de reunió. A més, es recuperarien canals i un safareig vinculats a la font, de forma que es donaria més rellevància a un element de gran valor cultural i etnològic, ja referenciat al 1620 i que forma part de la vida i la memòria dels carlins. El pressupost estimat de la intervenció és de 741.000 euros.