@Noudiari/ La totalitat de grups polítics amb representació al ple de Santa Eulària han aprovat l’expressió formal del rebuig de l’Ajuntament “a qualsevol activitat prospectiva o d’explotació d’hidrocarburs en zones del Mediterrani Occidental”. Segons han subratllat a la declaració institucional, aquesta oposició ve motivada “per les greus afeccions mediambientals i socioeconòmiques que podrien tindre per a un municipi i una illa amb abundants zones de gran valor ecològic i que centra la seva activitat econòmica en el turisme”.
A més, la sessió plenària celebrada al matí del dilluns ha comptat amb altres punts, tots ells aprovats per unanimitat dels representants polítics pressents i amb el suport exprés formulat per via correu electrònic del regidor d’ExC que no podia assistir al plenari. Un d’aquests punts era l’aprovació de les al·legacions al projecte de prospeccions de Cairn Energy, elaborades basant-se a l’informe del tècnic del departament de Medi Ambient del Consistori i que centra les seves observacions en la carència de dades i la valoració parcial de les mateixes a l’Informe de Declaració d’Impacte Ambiental, a més d’ignorar els efectes que poden tindre els treballs amb canons sonors sobre moltes espècies. Per últim, aquestes al·legacions assenyalen que aquest Estudi d’Impacte Ambiental li treu importància a l’afecció social i al turisme que tindrien aquests treballs i, en cas de prosperar, els sondejos o l’explotació de les borses d’hidrocarburs.
L’Ajuntament reclama ser considerat part interessada en el procediment
Igualment, el Consistori ha reclamat ser considerat part interessada en tot el procediment pel potencial impacte directe que pot tindre sobre la seva cosa i la seva activitat econòmica. Aquesta declaració, no reconeguda de moment, permetria que l’Ajuntament pogués accedir de forma més ràpida i completa a tota la documentació que generi el procediment de tramitació dels permisos, el que permetria una defensa més eficaç dels interessos dels eulariencs.
De la mateixa manera, l’administració municipal ha reclamat que qualsevol anàlisi dels possibles impactes a la Mediterrània Occidental de la recerca de bosses d’hidrocarburs es faci de forma conjunta i no projecte per projecte, ja que els efectes de cadascuna de les iniciatives són acumulatius i poden tindre conseqüències molt negatives per als ecosistemes marins i les costes del municipi. Després que el tècnic de Medi Ambient hi hagi exposat aquests punts al plenari i donada l’aprovació per unanimitat de l’informe d’al·legacions, s’ha aprovat igualment de forma unànime una declaració institucional en què el Consistori “reclama que es desestimi qualsevol projecte que resulti perillós pels seus impactes ambientals, socials i econòmics a la nostra illa”.