@Noudiari/ El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat aquest matí a la seu de PIMEEF la marca “Pa d’Aquí, forn i tradició”, que posa en valor el pa de qualitat i els forns tradicionals. A més, el conseller ha lliurat juntament amb el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, i el president de l’Associació de Panaders i Pastissers d’Eivissa, Gonzalo González, el distintiu als forns de l’illa reconeguts amb “Pa d’Aquí, forn i tradició”.
Per acollir-se a la marca, creada per l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI) i l’Associació de Forners i Pastissers de Balears, els forns han de tenir obrador i han d’elaborar un 70% dels productes a la venda. A més, han de fer al manco dues varietats dels pans considerats tradicionals de les Illes Balears: el pa pagès (blanc o moreno), el pa de xeixa, el llonguet, la magraneta, la viena, el panet d’oli, la galeta d’Eivissa, el cóc i la galeta d’oli.
El conseller Negueruela ha destacat que “volem que la marca s’identifiqui amb pa tradicional i saludable en contraposició als productes industrials que s’han estès els últims anys”. El conseller ha assegurat que “iniciatives com aquesta contribueixen a fomentar un relleu generacional necessari per a la pervivència dels forns tradicionals”.
Els forns d’Eivissa que han rebut el distintiu avui han estat Can Noguera (Sant Jordi de ses Salines – Sant Josep de sa Talaia), Can Coves (Puig d’en Valls – Santa Eulària des Riu), Panadería Vadell (Vila), La Canela (Vila), Pastelería Bonanza (Vila), Panadería Gatzara (Sant Carles de Peralta – Santa Eulària des Riu), i Panadería Can Blay (Sant Mateu d’Albarca – Sant Antoni de Portmany). Eivissa tindrà així 10 establiments amb la marca “Pa d’Aquí, forn i tradició”: set forns principals i tres despatxos.
L’acte de lliurament dels certificats ha comptat amb la presència de la consellera d’Interior, Comerç, Indústria i Relacions Institucionals del Consell d’Eivissa, Marta Díaz; la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa; el batle de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí; i el president de PIMEEF, Alfonso Rojo; a més de representants dels forns que han rebut el distintiu.
El consumidor pot distingir els forns de “Pa d’Aquí, forn i tradició” per un vinil amb el logotip. A més, també tenen bosses de cel·lulosa i de tela amb la imatge de “Pa d’Aquí, forn i tradició”. Per una altra part, s’han dissenyat pòsters on s’explica el projecte i les tipologies dels pans tradicionals per tal d’informar als consumidors sobre aquesta iniciativa.
Un total de 260 establiments de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera ja s’han adherit a la marca de qualitat “Pa d’Aquí, forn i tradició”. Presentada a finals d’any, la marca ha tengut molt bona acollida pel sector ja que la considera un distintiu per diferenciar-se d’altres comerços que ofereixen pa industrial. Dels 260 portals amb la marca, 187 són forns i la resta, despatxos.
Per illes, Mallorca compta amb 198 distintius (156 forns i 42 despatxos), Menorca amb 49 (21 forns i 28 despatxos), Eivissa amb 10 (7 forns i 3 despatxos) i Formentera amb 3 forns principals.
Enhorabona a tots.
Gràcies a tots ells podem gaudir de pà de tota la vida i que sigui per molts anys