Susana Labrador, vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Educació al Consell Insular de Formentera, celebra que per primera vegada des de l’inici de la covid puguin celebrar-se unes festes de Sant Jaume sense restriccions i amb una àmplia programació de propostes culturals. També s’homenatja a negocis emblemàtics de l’illa i a persones que han contribuït «a fer una Formentera millor», amb els premis que s’entregaran en el gran acte institucional del dia 24.
D’altra banda, la consellera recorda que cal alçar la veu contra les actituds masclistes durant les festes. Una vegada més, la campanya No i punt estarà present en aquestes jornades.
Quins ànims es respiren a Formentera, ara que es tornen a celebrar les Festes de Sant Jaume sense restriccions?
La veritat és que estam molt contents perquè aquests anys han estat molt complicats. Hem continuat celebrant Sant Jaume amb petits actes culturals i petits concerts, però amb moltes restriccions, i pel que fa al tema de la música, era bastant difícil poder gaudir d’ella estant asseguts, sense moure’ns i sense celebrar les festes com sempre. Així que enguany es pot ballar i gaudir de les festes, estam amb moltes ganes i molt contents.
De fet, enguany es recupera el format del doble concert, amb Mucho i Els Pets, que actuen el dia 25.
Sí, exacte. Recuperam, per una banda, el dia 24, en el que tenim tres propostes musicals: dos concerts [de Mishima i Pupil·les] i un dj [Axel Pi Sidonie Dj]. Després, el dia 25, és el torn de Mucho i Els Pets; i també hi haurà una Nit Jove amb grups locals juvenils per animar als joves de la nostra illa a conèixer a referents, ja que tenim gent jove que està fent les seues primeres passes en el món de la música. També cal recordar el Jazz a la Plaça, que és un clàssic de l’estiu que fem cada dissabte, tot i que en el cas del dia 23 comptarem amb un convidat especial, Andrés Coll, que és eivissenc.
Alguns concerts programats per a aquests dies són de l’edició de l’any 2020, que es va veure frustrada per la covid?
Sí, enguany encara tenim concerts reprogramats del 2020. Tant Mucho, liderat per Martí Perarnau, com Els Pets, les dues propostes musicals del dia 25, són dos concerts que s’havien de fer fa dos anys. I ara resulta que el concert de Els Pets coincideix que han tret un nou disc, 1963, i estan de gira, de manera que Formentera també entra dins d’ella. Als dos grups els hi agraïm la paciència per haver mantingut el seu compromís amb les nostres festes. Aquesta vegada, per fi, els podrem veure i gaudir.
Aquestes festes són una gran oportunitat per a ajuntar propostes culturals de Formentera i també de fora de l’illa.
Sí, la programació omple Formentera d’activitats culturals. Vam començar el dia 11 amb l’exposició d’Enric Riera, artista local molt reconegut. També tenim activitats musicals i propostes per a un públic familiar, amb reggae per a nens [‘The Penguins’ presentarà el seu disc ‘Reggae Per Xics – Quadern de Bitàcola‘]; així com una obra de teatre [de la mà de MoskitasMuertas i Victoria Kersul] i esports, ja que del 15 al 17 de juliol s’ha celebrat a les pistes municipals el l Torneig de tenis i pàdel Festes de Sant Jaume, el Memorial de John Tunks. Per tant, aquest programa no és només una proposta de música, també inclou activitats culturals i esportives. A més a més, excepte en el cas dels concerts dels dies 24 i 25, donam suport, com tot l’any, a artistes locals. És el cas d’Enric Riera, de la companyia MoskitasMuertas i la seua proposta teatral, la Nit de Música Jove … Creiem que és important fer aquesta combinació de propostes musicals consagrades que venen de Catalunya i el País Valencià i, alhora, donar suport als artistes locals.
Pel que fa a un vessant més social, les festes també inclouen una paradeta informativa de la campanya No i punt!, per a evitar agressions sexistes; així com un compromís amb el medi ambient.
Exacte, en primer lloc, fa anys que per les festes de Sant Jaume instal·lam fonts d’aigua purificada de manera gratuïta, i així tothom té a l’abast aigua potable i reduïm els plàstics d’un sol ús. En segon lloc, a les barres que es munten, que són de dues associacions, no es fan servir ampolles d’aigua d’un sol ús, i tenim gots que, encara que són de plàstic, també són reciclables i reutilitzables. A més a més, aquesta vegada els hi hem canviat el disseny perquè puguin fer-se servir no només per Sant Jaume, sinó en altres esdeveniments culturals, esportius o d’un altre caire que es puguin celebrar a Formentera en un altre moment de l’any. A la qüestió mediambiental hi hem de contribuir tots i aquesta és una iniciativa que fa molts d’anys que es fa des del Consell Insular.
Pel que fa a la campanya No i punt, que comptarà amb un punt informatiu i de suport, creiem que és clau alçar la veu contra les agressions sexistes i que es pugui visibilitzar que hi ha un lloc perquè si alguna persona es troba en una situació d’agressió sexual o assetjament pugui demanar ajuda. Cal dir que el personal de les mateixes barres ha fet un curs de dispensació d’alcohol perquè sàpiguen que no poden servir alcohol a menors o a persones que hagin begut molt i estiguin posant en risc la seua salut, i dins d’aquest curs també s’ha treballat el com ajudar si alguna persona s’apropa a la barra perquè està sent víctima d’algun tipus d’assetjament o agressió sexual. Moltes vegades, a les nits d’oci, hi ha persones que es consideren amb impunitat per a tenir aquests tipus d’actituds. Cal fer aquesta crida al No i punt i posar aquestes paradetes perquè les víctimes s’hi puguin adreçar i a partir d’aquí es posi en marxa tot un protocol amb policia i amb qui sigui necessari.
L’any passat es va registrar alguna agressió masclista durant les festes?
No ens consta que se’n produïssin ni l’any passat ni l’anterior. I abans del 2019, quan fèiem festes més multitudinàries, sense estar tothom assegut, com la del Flower Power, tampoc es registraren denúncies en aquest sentit. De tota manera, tots som conscients, i jo com a dona, de què hi ha agressions i també assetjaments que no es denuncien. Si estàs en un concert a una plaça, et pots trobar amb una situació que potser no posa en risc la teva integritat, però que no tens per què patir pel fet de ser dona, i en els ambients festius també és necessari alçar la veu contra aquestes actituds masclistes, hem d’eliminar-les.
D’altra banda, aquests dies també són molt importants per als negocis de Formentera. De fet, amb les distincions honorífiques de Sant Jaume heu homenatjat a empreses familiars de l’illa.
Sí, a l’acte institucional amb el lliurament de les distincions honorífiques, que se celebrarà el 24 de juliol, per una banda, hi ha els guardons a negocis emblemàtics, com s’havia fet en les anteriors edicions, i també s’homenatja amb la medalla d’or a col·lectius de persones, en aquest cas als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals. També reconeixem a persones que, donada la seua trajectòria personal o d’activisme dins d’associacions, com en el cas de la filla adoptiva Maria Teresa Matilla, una artista que ha impulsat la creativitat a Formentera. Crec que aquests són uns premis molt bonics, perquè amb ells agraïm la feina feta per persones, entitats o empreses que, al cap i a la fi, han fet una Formentera millor.
De fet, l’altre fill adoptiu de Formentera des d’enguany és l’eivissenc Miquel Àngel Riera Planells.
Sí, per la seua labor social pels anys en què ha estat mossènyer de Formentera, però no només exercint de mossènyer, sinó portant a terme una important acció social durant cada any que ha viscut a Formentera.